Swipe to the left

5 sfaturi pentru intretinerea anvelopelor

Autor: 13 noiembrie 2017 6287 Vizualizari

O anvelopa intretinuta corect inseamna performanta de durata, siguranta pe carosabil si confort atat pentru sofer, cat si pentru pasageri. Insa pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa acorzi o importanta deosebita anumitor aspecte atunci cand vine vorba de anvelopele vehiculului tau.

Verifica lunar presiunea

Verificarea presiunii trebuie sa devina un obicei regulat pe care sa-l faci cel putin o data pe luna. Mentinerea unei presiuni eronate va uza anvelopa si, implicit, iti poate pune siguranta in pericol. Anvelopele pierd constant din presiune pe masura ce sunt utilizate, chiar si in conditii ideale, iar acest lucru determina scaderea randamentului cu pana la 30%. O anvelopa umflata corect asigura o distanta de franare mai scurta, stabilitate pe carosabil, tractiune adecvata, zgomot de rulare redus, o deformare mai mica si confort sporit.

Roteste anvelopele

Pentru ca de cele mai multe ori anvelopele din fata se uzeaza mai repede decat cele din spate, solutia in acest sens este sa le rotiti intre ele la aproximativ 10.000 de km sau oricand observi o uzura neuniforma sau emit un zgomot asemeni unui vajait atunci cand conduceti pe suprafete care nu au denivelari. Astfel, ele se vor uza omogen. Iti recomandam sa faci acest procedeu la un service auto specializat pentru ca totul sa decurga fara greseli care va pot pune siguranta in pericol.

Verifica benzile de rulare

Profilul de uzura al benzilor de rulare trebuie verificate frecvent. O adancime prea mica poate dubla distanta de franare, mai ales pe carosabil umed. In cazul anvelopelor de iarna, ele trebuie sa aiba o adancime minima de 4 mm a profilului din banda de rulare pentru ca performantele pe suprafete acoperite cu zapada sa nu se diminueze. Tot ce trebuie sa faci este o evaluare a anvelopei la un service specializat pentru a te asigura ca ele ruleaza in conditii sigure pe orice tip de carosabil. Cand REPLACED-HREF-2se apropie de adancimea minima permisa, ele trebuie schimbate numaidecat.

Nu supraincarca vehicului

Evita sa circuli cu masina la suprasarcina pentru ca anvelopele sunt cele care preiau intreaga greutate a masinii. Randamentul anvelopei scade pana la 30% daca este incarcata cu o suprasarcina de 20%.

Protejeaza anvelopa

La orice soc anvelopa se uzeaza. Ai grija la socurile fizice, nu le lovi de borduri si nu trece cu viteza mare prin gropi. Impactul sau frecarea provoaca defectiuni in interiorul pneului, defectiuni pe care, pentru ca nu le poti observa pe moment, se agraveaza in timp. In plus, ai grija sa le depozitezi corect si sa le feresti de lumina puternica a soarelui.

Adaugat in: Sfaturi auto