Acvaplanarea - ce este și ce poți face atunci când se întâmplă?
Pe drumurile acoperite de apă, mai ales pe timpul ploilor torențiale, există întotdeauna riscul de acvaplanare, ceea ce determină pierderea controlului vehiculului și te pune în pericol de coliziune. Pe carosabilul umed, există întotdeauna riscuri de alunecare, dar și unele legate de vizibilitate ( cauzate de ploi puternice sau ninsori).
Este important ca orice șofer să fie pregătit și să ia în considerare riscul acvaplanării, dar să știe și cum să acționeze dacă s-ar întâmpla atunci când se află la volan și ce poate face pentru a evita acest fenomen. Mai jos, găsești informațiile despre ce înseamnă acest fenomen, dar și ce poți face în această situație.
Cuprins
Ce poți face pentru evitarea acvaplanării atunci când aceasta se produce?
#
Ce este acvaplanarea
Acvaplanarea este o problemă cauzată atunci când un strat de apă de 2,5 mm se acumulează între pneurile vehiculului și suprafața carosabilului. În acest caz, anvelopele nu pot avea aderența corectă și acest lucru provoacă o lipsă de tracțiune, ceea ce înseamnă că șoferul pierde controlul și nu este capabil să conducă, să frâneze sau să accelereze.
Acvaplanarea este periculoasă, deoarece înseamnă imposibilitatea controlării autovehiculului și poate provoca cu ușurință un accident. Problemele apar la frânare, accelerare și chiar la menținerea direcției de mers.
Ce provoacă acvaplanarea?
Acest lucru poate fi cauzat de precipitații abundente, care se acumulează pe suprafața drumului, de bălți de apă pe un drum, care ascund gropi sau denivelări unde s-a acumulat lichid.
În plus, acvaplanarea poate fi agravată de alți doi factori - starea anvelopelor unui vehicul și viteza cu care vehiculul circulă. Cu cât pneurile sunt mai uzate și șoferul conduce accelerat, cu atât situația este mai periculoasă.
S-a dovedit că anvelopele de bună calitate pot să mențină o tracțiune corectă pe șosea la o cantitate de precipitații abundentă - ceea ce înseamnă că ele, în condiții extreme, pot face față unei cantități mari de apă atunci când conduci în condiții umede.
În schimb, anvelopele cu o suprafață de rulare scăzută vor fi inferioare în tracțiunea pe drum umed sau înzăpezit și pot, în condiții greșite, să înrăutățească problema și să permită stratului de apă să se acumuleze sub pneuri.
Dacă ai realizat că mașina ta a început să acvaplaneze, este important să îți păstrezi calmul. Dacă încerci să faci ceva brusc - lovind puternic frânele sau răsucind brusc volanul - poți ajunge să faci vehiculul să alunece sau să intre într-o coliziune.
În schimb, este important să ții volanul drept și să ridici treptat piciorul de pe accelerație. Pe măsură ce încetinești, ar trebui să fii capabil să simți că roțile au tracțiune și, astfel, să poți prelua controlul. În acest moment, este sigur să efectuezi mișcări lente și constante ale volanului și să folosești ușor frânele.
Dacă mașina ta are un tempomat ce controlează viteza, este bine să îl dezactivezi atunci când conduci în condiții umede. Dacă autovehiculul tău acvaplanează și acesta este pornit, ar trebui să-l oprești imediat ce observi că pierzi controlul vehiculului tău și să reușești să controlezi viteza fără ajutorul acestuia.
#
Ce poți face pentru evitarea acvaplanării atunci când aceasta se produce?
Acvaplanarea poate fi evitată printr-o serie de lucruri pe care șoferii le pot face înainte de a pleca la drum sau pe timpul deplasării - atât în ceea ce privește tehnica de conducere, cât și întreținerea vehiculului, punctele cheie incluzând:
- Verificarea stării anvelopelor (indicele uzurii ar trebui să fie de minim 4 mm, iar presiunea pneurilor să nu fie mică)
- Nu conduce repede
- Evită acțiunile bruște
- Evită locurile în care observi o cumulare de apă
- Fii pregatit atunci când pleci pe o vreme neprietenoasă
Cum trebuie să reacționezi atunci când se produce acvaplanarea
Indiferent când se produce, acvaplanarea nu este un fenomen plăcut pentru niciun șofer, indiferent de nivelul acestuia de experiență. Iată ce trebuie să faci în această situație:
- Cel mai important lucru este să îți menții calmul
- Apasă pedala de ambreiaj și ridica-l ușor pe cel de pe accelerație
- Nu vira stânga-dreapta în timpul alunecării
- Nu frâna sau accelera pe durata derapajului (poți reduce și mai mult aderența)
Pe lângă informațiile de mai sus, iată aici 3 sfaturi utile cu privire la ce măsuri poți lua pentru a te asigura că eviți acvaplanarea:
1. Verifică starea vremii
Verifică întotdeauna condițiile meteorologice înainte de a conduce vehiculul, acordând o atenție deosebită condițiilor pe care le poți întâlni mai departe pe parcursul unui drum mai lung.
Vei putea, de asemenea, cu ajutorul unor aplicații, să afli când se schimbă condițiile de conducere și lucruri precum obstacole sau noroi pe carosabil, care pot fi agravate de precipitații. Asigură-te că reacționezi la indicatoarele de avertizare de pe șosele și modifică stilul de conducere în funcție de starea meteo.
2. Ai grijă la viteză
Pneurile tale vor avea mai puține șanse de derapa pe drum dacă mergi cu o viteză potrivită condițiilor meteo.
Nu există o limită de viteză specifică a acvaplanării pe care să o poți ține sub control pentru a evita acest lucru, dar se știe că un vehicul care se deplasează la aproximativ 30km/h în condiții de ploaie puternică este în siguranță, cu o tracțiune optimă. În schimb, dacă, pe un drum ploios, pe care s-au acumulat precipitațiile, este depășită viteza de 50km/h, poți experimenta acest fenomen.
Amintește-ți, de asemenea, că distanțele de oprire se pot dubla în condiții umede. De aceea, este important să nu conduci prea repede sau să te apropii prea mult de vehiculul din față.
3. Verifică mereu ca anvelopele să fie în stare bună
După cum este menționat mai sus, anvelopele într-o stare proastă pot contribui la acvaplanare, deoarece acestea ar putea avea probleme în ceea ce privește tracțiunea și în rulajul pe un carosabil umed sau înzăpezit. Înainte de orice drum, este bine să te asiguri că ai o presiune corectă în pneuri și că nu există perforări sau puncții în cauciuc.
Pentru a fi sigur că ești pregătit pentru astfel de situații, mai ales dacă se anunță o perioadă ploioasă, asigură-te ca ai anvelope noi, pentru a nu avea probleme grave în cazul acvaplanării.
Acestea fiind spuse, iată cum poți preveni acvaplanarea, un fenomen comun pe drumurile umede, urmărind sfaturile menționate mai sus. Ținând cont de acestea și vei putea conduce în siguranță.
Sursă: pinterest.com