decembrie 2020
Siguranța automobilelor pe drumurile publice a fost, încă de la începuturile industriei, o preocupare permanentă pentru producătorii de autovehicule și de accesorii pentru acestea. Vitezele tot mai mari pe care le atingeau aceste mașini puteau provoca accidente foarte grave, cu urmări chiar devastatoare, așa că s-au făcut tot mai multe eforturi în vederea obținerii unei siguranțe sporite.
La început, inginerii s-au axat pe introducerea unor tehnologii pasive în acest sens, cum ar fi centura de siguranță, dar, în ultimii ani, din ce în ce mai importante s-au dovedit a fi măsurile active, ce se bazează foarte mult pe electronică și care au transformat călătoriile pe drumurile publice în activități tot mai lipsite de riscuri. Printre aceste măsuri se numără și sistemul ASR.
În articolul de mai jos vei descoperi ce înseamnă ASR, care sunt principiile sale de funcționare și când se recomandă oprirea lui. De asemenea, vei afla un scurt istoric al implementării acestei tehnologii și unele probleme care ar putea apărea.
La ora actuală, chiar dacă mașinile electrice au parte de o popularitate din ce în ce mai mare, cele mai folosite rămân autoturismele cu motoare diesel urmate de cele cu motoare pe benzină. Astfel, motorul diesel încă este de mare interes pentru cei mai mulți dintre șoferi și trebuie ca fiecare dintre ei să știe cât mai bine cum funcționează un astfel de motor, dar și care sunt avantajele specifice. În plus, este important pentru șoferi să cunoască deosebirile dintre un motor diesel și unul pe benzină, pentru a înțelege ce tip de motor li se potrivește.
Alegerea unui autovehicul și mentenanța acestuia se desfășoară ținând cont de câțiva factori importanți, printre care se numără și siguranța. Aceasta este esențială pentru pasagerii mașinii, iar sistemele acesteia trebuie să fie compuse din piese îngrijite și de înaltă calitate.
Cel mai important mecanism de securitate al autoturismului este cel de frânare. Acesta este format din sistemul de acționare, cel de transmitere și cel mecanic, aflat la nivelul roții. Spre deosebire de varianta cu tamburi, frâna cu disc este mai avantajoasă, fiind alcătuită din discuri de frână, plăcuțe, senzori de uzură și etriere. Beneficiile acesteia sunt stabilitatea și o capacitate ridicată de absorbție termică și de răcire.
În continuare, vei afla mai multe informații despre funcția și sarcinile discurilor de frână, la ce interval de timp trebuie schimbate acestea și cum se înlocuiesc.
Siguranța în timpul deplasării cu mașina reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când achiziționezi un autoturism, dar și după aceea. Întreținerea acesteia este unul dintre aspectele cheie care îți permit să te urci la volan fără griji, alături de cei dragi. Pentru a utiliza mașina fără riscuri, trebuie să acorzi o mare atenție mecanismelor auto și pieselor din care sunt alcătuite acestea.
Sistemul de frânare este cel care te ajută să eviți accidentele rutiere, împiedicând impactul cu alți participanți la trafic. Toate componentele lui, precum pedala, discurile și plăcuțele frână trebuie să funcționeze în parametri normali. Unul dintre acești factori esențiali este cuplul de frână al prezoanelor roții. Acesta se realizează la fiecare montare a anvelopelor și poate afecta siguranța pasagerilor.
În continuare, vei afla mai multe informații tehnice despre strângerea corectă a prezoanelor și cât de importantă este aceasta pentru a șofa fără riscuri.