Swipe to the left

Cele mai bune jante - Care sunt recomandările specialiștilor pentru performanță și siguranță?

Autor: AUTO SOFT 9 septembrie 2020 535 Vizualizari

Ca șofer, grija pentru mașina ta reprezintă o prioritate, tocmai de aceea trebuie să investești mult timp și, mai ales, bani, pentru a te asigura ca aceasta beneficiază de o mentenanță corespunzătoare. Dincolo de celelalte piese esențiale, care au nevoie de îngrijire și de tratamente speciale, este necesar să acorzi o atenție deosebită și jantelor, deoarece calitatea și capacitatea lor de funcționare au un impact direct asupra siguranței și confortului, de care ai nevoie atunci când ești la volan. Astfel, trebuie să iei în considerare faptul că, pentru a beneficia de aceste lucruri, este recomandat să respecți câteva cerințe specifice, care diferă în funcție de modelul mașinii pe care o conduci și de capacitatea și de caracteristicile acesteia. Acest aspect este esențial, indiferent de materialul din care sunt alcătuite jantele.

Printre cele mai populare jante sunt cele realizate din aliaj și cele de oțel. Popularitatea acestora se datorează faptului că materialele în cauză sunt foarte rezistente la uzură și extrem de solide, ceea ce garantează eficiența și posibilitatea utilizării lor pentru o perioadă lungă de timp.

Cuprins

1. Cele mai bune jante - caracteristici și recomandări

1.1. Dimensiunile jantei în funcție de autovehicul

1.2. Aspecte esențiale pentru o montare fixă și stabilitate

2. Cum alegi cele mai bune jante?

2.1. Jante noi pentru performanță și siguranță

2.2. Jante în funcție de material și de specificațiile autoturismului

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre cele mai bune jante

#

1. Cele mai bune jante - caracteristici și recomandări

Dacă vrei să optezi pentruREPLACED-HREF-1, trebuie să iei considerare faptul că acestea facilitează ventilarea sistemului de frânare și că au și un impact semnificativ din punct de vedere estetic. De altfel, tocmai din această cauză, sunt extrem de populare printre șoferii care investesc foarte mult în design-ul mașinii. Pe de altă parte, însă, jantele de oțel sunt mult mai durabile și rezistente la uzură. Indiferent de materialul pentru care optezi, pentru a alege cele mai bune jante, trebuie să ții cont de cu totul alte aspecte, care sunt extrem de importante, cum ar fi dimensiunile acestora.

#

1.1. Dimensiunile jantei în funcție de autovehicul

Dimensiunile sunt cele mai importante detalii, pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi jante din aliaj sau din oțel.

Astfel, înainte de a-ți echipa mașina, calculează diametrul de care ai nevoie. Acesta se măsoară fie în inch, fie în țoli, iar marja sa este cuprinsa între 8” și 38”. Este esențial ca aceste valori să fie respectate. În cazul în care jantele sunt destinate mașinilor industriale, strictețea nu este la fel mare, fiind permis să montezi jante care depășesc diametrul, dar nu cu mult.

Pentru a-ți ușura munca, poți măsura diametrul cu ajutorul unei rulete. Mai mult, pentru a face alegerea potrivită, este indicat să iei în calcul dimensiunile din cartea tehnică a mașinii sau pe cele rezultate la prima echipare a autoturismului cu anvelope. În cazul în care dorești să optezi pentru jante cu un diametru mai mare, va trebui să montezi și un alt set de cauciucuri, a căror gardă la sol să fie mai mică. Astfel, se va restabili echilibrul de înălțime, iar diametrul exterior se va apropia de cel inițial.

Diametrul jantei este inscripționat fie pe exteriorul, fie pe interiorul acesteia și constă într-un cod care începe cu litera “X”, urmat de un număr. Acela este de fapt diametrul jantei.

Totuși, trebuie să acorzi mare atenție acestui aspect, deoarece o jantă al cărei diametru este prea mare poate avea un impact negativ asupra câtorva factori tehnici, cum sunt greutatea ansamblului format dinREPLACED-HREF-2 și jantă sau demarajul mașinii, extrem de important în depășiri.

O altă dimensiune extrem de importantă este lățimea interioară a jantei și profilul acesteia, însă este greu să o calculezi vizual. Pentru a ști cu exactitate care este lățimea interioară, este necesar să verifici un cod format din cifre și litere, de exemplu 6J x 15 H2 ET43, care este specificat chiar pe jantă, asemănător cuREPLACED-HREF-3.

Codul jantei poate prezenta și câteva variații, în funcție de unele autovehicule, ceea ce înseamnă că mențiunea care reprezintă profilul jantei, cum este J în exemplul de mai sus, poate avea variații precum JJ, K, JK, B, P sau D. Astfel de reprezentări se folosesc pentru a descrie suprafața pe care urmează să fie poziționată anvelopa.

#

1.2. Aspecte esențiale pentru o montare fixă și stabilitate

Chiar dacă aliajul este un material mai ușor, trebuie să te asiguri că orice jantă ai alege, aceasta se poate monta eficient, se poate fixa bine pe poziție și rămâne stabilă atât în mers, cât și atunci când mașina stă pe loc.

Pentru montare, trebuie să te orientezi în funcție de gaura centrală, al cărei rol este de a determina janta să se poziționeze corespunzător pe fuzetă. Fuzeta este ceea ce, în termeni populari, se numește “butucul mașinii”. Diametrul găurii centrale este măsurat în milimetri, iar valorile sale diferă, de la un producător la altul. De asemenea, acesta este specificat exclusiv în descrirea tehnică a jantei.

După ce te-ai asigurat că gaura centrală permite montarea jantei, verifică distanța dintre prezoane. Pentru acest lucru, trebuie să trasezi un cerc imaginar, din centrul fiecărui prezon și să-i măsori diametrul în milimetri. Numărul rezultat reprezintă distanța dintre prezoane, cunoscut și sub acronimul de PCD (Pitch Circle Diameter).

Pentru o montare corespunzătoare a jantelor, procedura se încheie prin asigurarea factorului de echilibru. Acesta apare în descrierea tehnică a jantelor, fiind cunoscut drept ET sau offshore. Mai exact, este vorba despre un cod care începe cu inscripția ET și este urmat de o valoare numerică, măsurată în milimetri, ce poate fi pozitivă sau negativă. O valoare pozitivă înseamnă că mașina prezintă un risc mai ridicat de deteriorare a interiorului caroseriei, în timp ce o valoare negativă reprezintă o ieșire în exteriorul autovehiculului.

Factorul de echilibru poate varia. Astfel, în cazul jantelor de aliaj, acesta este determinat direct de către producător, în timp ce, pentru jantele aftermarket, este posibil ca valorea ET să crească cu până la 1,5 cm către exteriorul mașinii, ceea ce înseamnă că sunt șanse ca roata să atingă anumite părți ale caroseriei în timpul rulării.

Poți trage o concluzie în acest sens după ce ai testat stabilitatea jantelor în mers. Fă un test pe un drum fără gropi, astfel încât să poți simți eventualele nereguli și încearcă să incluzi în traseu atât porțiuni de drum drept, cât și curbe, pentru a testa stabilitatea în viraj. De asemenea, ia în considerare că trebuie să alegi un drum liber, astfel încât să nu pui în pericol siguranța ta sau a altor participanți la trafic.

#

2. Cum alegi cele mai bune jante?

Chiar dacă au un impact extrem de mare din punct de vedere estetic, nu trebuie să te limitezi doar la acest criteriu atunci când alegi jante noi. Nu uita de rolul acestora și de faptul că siguranța ta și a pasagerilor este mult mai importantă. De asemenea, ia în considerare faptul că jantele sunt mai predispuse la schimbare decât alte piese ale mașinii, ceea ce înseamnă că oricum vei fi nevoit să investești în ele la un moment dat. Astfel, este recomandat să pui în aplicare câteva metode, care te vor ajuta să te bucuri de jante pentru o perioadă mai lungă de timp. În plus, vei evita ca eventuala lor funcționare necorespunzătoare să afecteze și anvelopele, ceea ce ar presupune reparații mai mari și mai costisitoare.

#

2.1. Jante noi pentru performanță și siguranță

Având în vedere că, în cazul jantelor, nivelul de uzură crește în ritm accelerat, în comparație cu alte piese, precum anvelopele, este indicat să înlocuiești jantele vechi cu unele noi.

De asemenea, gradul de uzură și defecțiunile, precum crăpăturile, sunt foarte ușor de mascat, ceea ce înseamnă că jantele second hand pot prezenta un risc mai mare decât cele neutilizate. În plus, diferențele de preț între jantele noi și cele la mâna a doua nu sunt semnificative, ceea ce confirmă faptul că riscul de a avea piese necorespunzătoare nu prezintă niciun beneficiu, nici din punct de vedere calitativ, nici financiar.

#

2.2. Jante în funcție de material și de specificațiile autoturismului

Acordă o atenție mare materialului din care este compusă janta. Chiar dacă cele mai populare sunt cele de aliaj și cele de oțel, nu înseamnă că acestea au proprietăți identice. Dimpotrivă, fiecare tip de jantă are propriile specificații și excelează din anumite puncte de vedere.

Jantele din aliaj sunt populare mai degrabă din cauza impactului estetic. Totuși, acesta nu este principalul criteriu de selecție, dacă vrei să faci un top al celor mai bune jante. Este bine de știut că acestea sunt mai ușoare, ceea ce presupune și un consum mai mic pentru mașină. În schimb, faptul că sunt ușoare înseamnă și că nu pot suporta o greutate la fel de mare precum cele din oțel, potrivite mai ales pentru mașinile de familie, unde limita de greutate este mai mare. În același timp, jantele din aliaj sporesc demarajul mașinii, ceea ce le face potrivite pentru autovehiculele sport, dar nu sunt la fel de rezistente, ceea ce implică cheltuieli suplimentare de înlocuire, care îți pot afecta bugetul.

Ia în considerare specificațiile mașinii, înainte de a alege un anumit tip de jante, astfel încât să te asiguri că beneficiezi de confortul și de siguranța de care ai nevoie.

Alegerea celor mai bune jante nu se bazează pe un standard anume. Trebuie să ții cont de câțiva factori specifici, care te vor ajuta să analizezi obiectiv performanța jantelor alese.

De asemenea, este important să iei în considerare și recomandările specialiștilor. În acest sens, poți cere sfatul unui furnizor de piese auto, care te poate ajuta să alegi piesele potrivite pentru mașina ta. Astfel, consultanța auto va deveni un serviciu de care vei beneficia în mod automat și îți va eficientiza investiția.

Așadar, acordă suficient de multă atenție pieselor mașinii tale și apelează la specialiști atunci când este nevoie. De asemenea, asigură-te că îți echipezi mereu autoturismul cu piese de calitate, astfel încât să ai parte de o experiență sigură și confortabilă, atunci când te afli la volan.

sursa foto: envato.com

#

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre cele mai bune jante

1. Care sunt cele mai bune jante?

Cele mai populare jante sunt cele din aliaj, care facilitează ventilarea sistemului de frânare și că au și un impact semnificativ din punct de vedere estetic și cele de oțel, care sunt mult mai durabile și rezistente la uzură.

2. Cum alegi cele mai bune jante?

Pentru a alege cele mai potrivite jante, trebuie să ții cont de dimensiuni, precum diametrul sau lățimea interioară, dar și de profilul acestora, informații pe care le găsești și în cartea tehnică a mașinii.

3. Care este semnificația codului de pe jante?

Codul specificat pe jante este format din cifre și litere, de exemplu 6J x 15 H2 ET43, unde 6 reprezintă lățimea interioară, măsurată în inch, iar inscripția J reprezintă profilul jantei. De asemenea, numărul 15 reprezintă diametrul jantei, măsurat tot în inch, iar inscripția ET43 face referire la offset-ul jantei.

4. Tipul jantelor influențează alegerea anvelopelor?

Este important să ții cont de dimensiunile și de specificațiile tehnice ale jantelor, deoarece, astfel, poți determina și lățimea anvelopelor pe care dorești să le montezi. Aceste detalii sunt valabile atât pentru anvelopele de vară, cât și pentru cele de iarnă.

5. Jantele second hand oferă siguranță?

Având în vedere că nivelul de uzură crește în ritm accelerat, este indicat să înlocuiești jantele vechi cu unele noi, deoarece cele second hand pot prezenta un risc mai mare decât cele neutilizate.

Adaugat in: Sfaturi auto