Swipe to the left

Depozitarea anvelopelor - Metode eficiente de curățare si de protecție a cauciucurilor

Autor: AUTO SOFT 8 septembrie 2020 7614 Vizualizari

Depozitarea anvelopelor poate fi o operațiune complicată, datorită dimensiunilor acestora și a câtorva aspecte, de care trebuie să ții cont, pentru a le menține într-o formă bună. Însă, nu vei avea de ales, întrucât, dacă ai un set de cauciucuri de iarnă pentru mașina ta, nu le vei putea folosi vara, iar acest principiu este valabil indiferent de sezon.

Nu este neobișnuit să vezi pneuri depozitate în exterior, fără niciun fel de protecție, însă, acestea nu sunt folosite, de obicei, la autoturisme. Dar, dacă, totuși, sunt utilizate în acest sens, atunci siguranța lor este compromisă. Oamenii păstrează anvelope și în garaje, care sunt expuse la variații mari de temperatură, de aceea nici această soluție nu este cea mai indicată.

Anvelopele se vor degrada, indiferent de măsurile de protecție luate, dar există lucruri pe care le poți face pentru a întârzia acest proces. Cauciucurile sunt sensibile la schimbările de temperatură și la radiațiile directe ale soarelui. Cel mai indicat spațiu pentru depozitare este unul uscat și rece. Păstrarea unui set nou de pneuri în condiții potrivite le-ar putea prelungi durata de viață. Află, în continuare, ce trebuie să faci pentru a depozita corespunzător anvelopele și pentru a preveni deteriorarea acestora.

Cuprins

1. Depozitarea anvelopelor - metode eficiente

1.1. Unde și în ce condiții pot fi depozitate cauciucurile?

1.2. Cum protejezi anvelopele de radiațiile soarelui?

2. Depozitarea cauciucurilor iarna - cum poate fi prevenită deteriorarea?

2.1. Depozitarea anvelopelor montate sau nemontate

2.2. Ce NU trebuie să faci atunci când depozitezi cauciucurile

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre depozitarea anvelopelor

#

1. Depozitarea anvelopelor - metode eficiente

Deși poate părea o chestiune banală, depozitarea anvelopelor trebuie să se facă în anumite condiții, respectând câteva lucruri esențiale, pentru ca acestea să nu se deterioreze și, ulterior, să fie necesară schimbarea lor.

#

1.1. Unde și în ce condiții pot fi depozitate cauciucurile?

Înainte de depozitare, este important să elimini urmele de mizerie sau noroi de pe anvelope, folosind produse speciale de curățare. Cu toate acestea, nu toate săpunurile și soluțiile de acest gen sunt potrivite. Este posibil ca unele să nu fie adecvate în acest caz, așa că este bine să verifici eticheta. Evită-le pe cele care conțin petrol sau alte substanțe puternice, deoarece pot fi corozive, mai ales că anvelopele nu vor fi utilizate timp de câteva luni.

Depozitează anvelopele într-un mediu rece și uscat

Găsește un mediu rece și uscat pentru a stoca anvelopele. Trebuie să ai în vedere un loc în care temperatura și umiditatea rămân constante pe toată durata depozitării - înghețul sau variațiile mari pot duce la îmbătrânirea prematură a cauciucurilor. Dacă alegi un spațiu în care este prea cald sau prea rece, riști să le deteriorezi, așa încât aceasta variantă nu este recomandată. Ține-le departe de orice sursă de căldură sau de frig!

Ia în considerare o unitate de stocare climatizată, pentru a menține o temperatură constantă, cum ar fi un garaj sau un subsol. De asemenea, este important de știut că pneurile trebuie amplasate cât mai departe de cuptoare, rezervoare de apă, pompe de bazin sau alți producători de ozon.

Păstrează fiecare anvelopă într-o pungă de plastic etanșă

În afară de lumina soarelui, un alt factor care deteriorează cauciucurile este oxigenul. Cele mai comune obiecte, care sunt depozitate, au nevoie de un flux de aer pentru a respira și pentru a se menține într-o stare bună. Pneurile, pe de altă parte, se comportă mai bine atunci când sunt închise în vid, cum ar fi o pungă de plastic.

Un spațiu etanș împiedică oxigenul să ajungă în anvelope, încetinește procesul de oxidare și nu permite ca uleiul să se evapore și să se usuce. Nu uita ca, pentru mai multă eficiență, să înfășori fiecare anvelopă individual.

Iată în ce poți stoca anvelopele în siguranță:

  • Saci speciali de depozitare a cauciucurilor
  • Saci mari de gunoi
  • Plastic de etanșare în vid
  • Prelate groase, pe care le poți lega sau înfășura în jurul anvelopei

Depozitează cauciucurile pe verticală sau pe orizontală

După ce ai găsit o locație de depozitare, este foarte important să așezi anvelopele corect. Suspendarea sau agățarea lor pot provoca deformări, datorită forței gravitaționale. Cu toate acestea, uneori, din cauza dimensiunilor reduse ale spațiului de care dispui, s-ar putea să fii forțat să le pui pe orizontală. Dacă este posibil, ia în considerare următoarele sugestii, pentru a depozita cum trebuie cauciucurile:

  • Anvelopele de pe jante pot fi agățate în cârlige sau așezate vertical
  • Anvelopele nemontate pot fi depozitate în poziție verticală sau suprapuse
  • Nu agăța niciodată anvelopele nemontate în cârlige!
  • Rotește anvelopele în fiecare lună, pentru a preveni deformările

#

1.2. Cum protejezi anvelopele de radiațiile soarelui?

Majoritatea specialiștilor în domeniu susțin că razele UV sunt cele mai dăunătoare când vine vorba de deteriorarea anvelopelor. Lumina directă a soarelui poate încălzi cauciucul și poate provoca descompunerea prematură a acestuia astfel: razele UV pătrund în pneu, îl usucă și, în cele din urmă, îi distrug toți compușii. Cea mai bună modalitate de a preveni putrezirea unei anvelope este limitarea expunerii la soare, ori de câte ori este posibil.

Cum protejezi anvelopele de lumina soarelui:

  • Acoperă-le cu o prelată groasă. Asigură-te că lumina nu poate trece prin material.
  • Depozitează-le în interior, departe de ferestre sau de uși.
  • Folosește pungi de depozitare special concepute pentru a proteja cauciucurile.

Lumina soarelui este dăunătoare nu doar pentru cauciucuri, ci și pentru restul componentelor mașinii tale. Exteriorul autoturismului este proiectat să reziste la temperaturile ridicate de vară mai bine decât interiorul, dar și acesta trebuie totuși protejat.

Spală mașina mai des - Soarele și căldura pot provoca zgârierea și decolorarea autoturismului, în special dacă acesta este murdar de noroi sau de praf. Ar trebui ca, vara, să îți speli mașina cam la 2-3 săptămâni, pentru a reduce riscul de deteriorare a vopselei.

Folosește ceară pentru exterior - Un strat de ceară va proteja vopseaua de razele ultraviolete ale soarelui. Ceruirea la fiecare 3 luni dă cele mai bune rezultate și menține culoarea.

Verifică regulat presiunea anvelopelor - Cauciucurile cu presiune scăzută pot fi foarte periculoase în sezonul cald, când sunt temperaturi mari pe carosabil. În aceste condiții, au mai multe șanse să slăbească și să explodeze. Așadar, verifică frecvent pneurile când este cald afară!

#

2. Depozitarea cauciucurilor iarna - cum poate fi prevenită deteriorarea?

Dacă nu folosești mașina mai bine de câteva luni, ia în considerare depozitarea separată a anvelopelor acesteia. Pe timp de iarnă, dacă pneurile nu vor fi folosite, vor îngheța și se vor deteriora, de aceea este recomandat să le demontezi și să le depozitezi într-o încăpere izolată.

Dacă nu poți face acest lucru, cel puțin asigură-te că mergi cu mașina odată la câteva săptămâni, pentru ca acestea să poată fi utilizate. Anvelopele funcționează cel mai bine atunci când sunt folosite constant, deoarece rularea menține uleiul distribuit uniform în cauciuc, ceea ce ajută la prevenirea uscării acestuia.

Anvelopele pot rezista mai mulți ani, dacă sunt depozitate în condiții potrivite. Cu toate acestea, mulți experți recomandă înlocuirea cauciucurilor la șase ani de la data fabricării lor, indiferent de gradul de uzură. Cele mai vechi pot fi compromise și datorită trecerii timpului și ajung să se descompună.

#

2.1. Depozitarea anvelopelor montate sau nemontate

Cum se depozitează anvelopele montate pe jante / pe roți

Modul ideal de depozitare a anvelopelor montate este prin intermediul cârligelor puse prin jantă. Acest lucru menține greutatea în afara pneului și reduce riscul ca acesta să se sprijine într-un singur punct de greutate, în perioada de depozitare. Atenție! Este important ca această metodă să fie utilizată numai în acest context! Cauciucurile agățate de cârlige care nu sunt montate pe jantă pot provoca deformarea anvelopei, din cauza greutății neregulate aplicate pe aceasta.

În mod alternativ, poți depozita anvelopele montate într-o stivă, vertical, cu peretele lateral orientat în jos, astfel încât, în timpul stocării, greutatea jantei să nu se lase pe banda de rulare a cauciucului.

Cum se depozitează anvelopele nemontate

Depozitează anvelopele nemontate, acoperindu-le cu un sac sau cu o prelată protectivă, într-un loc ferit de soare sau de variații de temperatură și nu le suprapune niciodată.

Notă: Cel mai indicat este să așezi cauciucurile deasupra unei bucăți de lemn sau a unui alt suport de acest gen, nu direct pe sol. Acest lucru va împiedica acumularea excesivă de umiditate pe anvelope.

În acest sens, poți utiliza unul dintre numeroasele suporturi disponibile în comerț, care pot fi montate în garaj, pe perete. Acesta contribuie la menținerea greutății cauciucului și la prevenirea degradarii lui pe termen lung.

În situația în care nu poți demonta anvelopele, păstrarea acestora pe mașină implică luarea câtorva măsuri speciale, pentru o depozitare corespunzătoare. În primul rând, este necesar să diminuezi greutatea din cauciucuri. Acest lucru se poate realiza prin așezarea autovehiculului pe suporturi de priză sau pe alte dispozitive similare, care transferă sarcina sub șasiul vehiculului. Dacă nu poți face acest lucru, este recomandat ca vehiculul să fie complet descărcat, astfel încât greutatea să fie minimă.

Dacă autoturismul urmează să fie depozitat o perioadă lungă de timp, asigură-te că îl muți periodic - cel puțin o dată la 3 luni sau la 30 de zile, în cazul celor cu anvelope performante - astfel încât cauciucurile să nu fie supuse unei deformări constante, care poate afecta doar o parte a acestora.

Anvelopele, inclusiv cele de rezervă, ar trebui să fie umflate la presiunea recomandată pe vehicul, iar cauciucurile performante la presiunea maximă de umflare, indicată pe peretele lateral al acestora.

#

2.2. Ce NU trebuie să faci atunci când depozitezi anvelopele

Nu depozita niciodată anvelopele în exterior! Soarele și căldura vor descompune rapid cauciucul, reducându-i acestuia durata de viață.

Nu folosi tratamente cu petrol înainte de a depozita pneurile! Nu este indicat să aplici un tratament pe bază de petrol pe cauciucuri, nici măcar pe cele de rezervă. Petrolul contribuie la descompunerea protectorilor naturali din cauciuc și la scurtarea duratei de viață. Multe produse de curățare au petrol în compoziția lor și ar trebui să fie evitate.

Nu depozita niciodată anvelopele în apropierea motoarelor electrice (inclusiv ale filtrelor de aer)! Cam toate au un motor electric de un anume fel și multe dintre ele produc ozon. Filtrele de aer și purificatorii ionizanti sunt printre cei mai dăunători. Mai mult, ozonul nu numai că este iritant pentru plămâni, dar va descompune și cauciucul din anvelopele tale.

Nu suprapune niciodată mai multe pneuri! Cauciucul din pneurile tale va începe să se taseze sub greutate, chiar și atunci când mașina este în parcare. Cu cât anvelopele rămân mai mult pe loc, cu atât există pericolul de a se deteriora. Când le suprapui, greutatea va comprima peretele de cauciuc și, în timp, acesta se va deteriora și va deveni inutilizabil atunci când vei încerca să-l montezi.

În concluzie, acesta este ghidul tău complet pentru depozitarea și întreținerea corespunzătoare a anvelopelor. Urmând pașii de mai sus, cauciucurile tale vor fi ca noi pentru o perioadă lungă de timp și nu va trebui să îți faci griji în legătură cu deteriorarea lor.

Sursa foto: pinterest.com

#

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre depozitarea anvelopelor

  1. Cum se curăță corect anvelopele?

Anvelopele se curăță cu soluții light, care să nu fie pe bază de alcool sau petrol, deoarece acestea pot usca și deteriora cauciucul. O soluție de săpun sau gel spumant și apă ar trebui să fie suficiente pentru această operațiune.

  • Cum trebuie depozitate anvelopele iarna?

Pentru a depozita corespunzător anvelopele iarna, trebuie asigurată o temperatură constantă, iar acestea trebuie sigilate în pungi sau materiale protective. Dacă nu sunt respectate aceste condiții, cauciucurile sunt predispuse la deteriorare.

  • Anvelopele pot fi depozitate în garaj?

Anvelopele pot fi depozitate într-un mediu uscat, fără să fie supuse unei presiuni extreme, cum ar fi cea cauzată de suprapunerea mai multor cauciucuri. În plus, este indicat ca pneurile să nu fie expuse la soare sau la umezeală.

  • Ce trebuie pus sub cauciucuri atunci când sunt depozitate?

Pentru a nu reține umezeala de la nivelul solului, este recomandată folosirea, sub cauciuc, a unui covor realizat dintr-un material absorbant. De asemenea, este indicat ca anvelopele să fie curățate înainte de a fi depozitate.

  • Anvelopele se depozitează orizontal sau vertical?

Pentru a preveni creșterea presiunii în anvelope, este recomandat ca acestea să fie depozitate în poziție verticală. De asemenea, trebuie amplasate pe un suport special și nu direct pe podea.

Adaugat in: Sfaturi auto