Dimensiunile anvelopei: interpretarea și influența asupra modului de a conduce
Anvelopele joacă un rol esențial atunci când vine vorba de siguranța, confortul și controlul pe care îl ai la volan. De aceea, acestea trebuie tratate cu cea mai mare atenție atunci când se vine intervine asupra lor, deoarece detaliile fac diferența între un set de anvelope care îți poate asigura toate condițiile de a conduce în siguranță și unul care îți poate pune viața în pericol, chiar dacă acestea sunt produse de un brand cunoscut.
Un aspect important îl joacă dimensiunile anvelopelor, care trebuie luate în considerare atunci când are loc o schimbare, înlocuire sau orice altă modificare la nivelul pneurilor.
Pentru a evita reducerea nivelul de siguranță și, dar și a celui de confort atunci când intervii asupra cauciucurilor, trebuie să știi, în primul rând, cum poți citi și interpreta mărimile lor, dar și ce influență are această caracteristică asupra modului de a conduce, pentru a te putea adapta unor condiții specifice anumitor dimensiuni ale anvelopelor.
Cuprins
1. Cum citești dimensiunile anvelopelor?
1.1 Citirea dimensiunilor anvelopei
1.2 Aspecte de reținut în citirea dimensiunilor anvelopei
2. Influența dimensiunilor anvelopelor asupra modului de conducere
2.1 Cum influențează anvelopele late condusul
2.2 Cum influențează anvelopele înguste condusul
#
1. Cum citești dimensiunile anvelopelor?
Pentru a putea face orice fel de modificare autovehiculului tău în ceea ce privește roțile, trebuie, în primul rând, să știi ce înseamnă dimensiunile anvelopelor și cum le poți interpreta, pentru a putea determina cu exactitate modelul de care ai nevoie.
Trebuie să ții cont de aceste reguli indiferent că vrei să schimbi o anvelopă ca urmare a unei defecțiuni, precum o pană, sau că vrei să schimbiREPLACED-HREF-3 ori invers.
Nu în ultimul rând, ține minte că anvelopele trebuie adaptate condițiilor de drum, astfel încât să le poți prelungi durata de viață și să eviți o uzură prematură a acestora, care poate însemna înlocuirea lor frecventă și, implicit, cheltuirea unor sume de bani semnificative pentru repararea sau schimbarea lor.
#
1.1 Citirea dimensiunilor anvelopei
Pentru a ști care sunt dimensiunile anvelopei tale, nu trebuie decât să verifici codul D.O.T. Acesta apare scris pe flancul pneului și reprezintă o serie de 12 caractere, cifre și litere, prin care se poate determina cine este producătorul, care este țara de proveniență a acesteia, precum și data la care a fost fabricată.
În cadrul codului D.O.T., ultimele patru cifre sunt cele care arată data la care a fost produsă anvelopa, fiind reprezentată de anul fabricației (ultimele 2 cifre) și numărul săptămânii din acel an (cele 2 cifre care preced anul). De asemenea, acest marcaj poate include doar 3 cifre în cazul în care pneurile au fost fabricate înainte de anul 2000.
Pentru a determina dimensiunea anvelopei, trebuie luat în considerare codul care apare sub forma „195/55 R 16 87V”. Din acest exemplu, trebuie să știi că primele două numere reprezintă lățimea măsurată în milimetri, respectiv procentul dintre înălțime și lățime. Urmează design-ul, semnalizat de către inscripția „R” care arată faptul că anvelopa este radială sau poate fi marcată cu „D”, dacă este diagonală. Diametrul jantei este cel care urmează inscripției pentru design și este exprimată în inch. Există producători care exprimă această valoare în milimetri, asta putându-se observa în cazul în care aceasta este cuprinsă în intervalul 315-440, în timp ce valoarea în inch este cuprinsă în intervalul 10-20. După diametru, apare capacitatea de încărcare, „87” în exemplul prezentat, cunoscută și sub numele de „Load Index” sau „LI”. Ultimul marcaj, „V” în exemplul dat, reprezintă viteza maximă la care anvelopa poate rula în siguranță. Există 3 astfel de marcaje, primul fiind „M”, care arată că viteza maximă este de până la 130 km/h, „V”, care corespunde unei viteze de până 240 km/h, și „Y”, pentru o viteză maximă de până la 300 km/h.
#
1.2 Aspecte de reținut în citirea dimensiunilor anvelopei
Fiecare autovehicul are anumite cerințe specifice atunci când vine vorba de anvelope. Acestea trebuie să se potrivească întregului sistem de direcție al mașinii, pentru a putea susține greutatea pe care o transportă aceasta și pentru a nu cauza pierderi de presiune, ceea ce poate duce la reducerea confortului și a nivelului de siguranță, atât pentru pasageri, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.
Prin urmare, există câteva aspecte care, deși nu oferă informații despre caracteristicile tehnice ale unei anvelope, sunt importante pentru a ști dacă le poți folosi într-un cadru legal, iar altele oferă detalii deseori ignorate, dar care te ajută să afli câteva lucruri despre modul în care a fost fabricată.
Este important pentru fiecare șofer să știe că anvelopele trebuie să respecte un cadru legal. Mai exact, acestea sunt standardizate în Europa, în conformitate cu regulamentele ECE-R 30. În același timp, legislația în vigoare obligă producătorii să treacă informațiile tehnice pe marginea acesteia, motiv pentru care cauciucurile au acel cod D.O.T.
Alte informații tehnice despre pneuri sunt cele care fac referire la direcție, tub sau uzură. Mai exact, pe anvelope poate să apară termeni precum „Direction” sau „Rotation”, alături de o săgeată ce indică o anumită direcție. Acest marcaj arată direcția corespunzătoare rotirii anvelopei.
De asemenea, mai poate fi întâlnită mențiunea „Tubeless” pe anvelopele fără tub sau indicația „Tread Wear Indicator (TWI)”, care face referire la punctele care pot să apară la suprafața pneului pentru a indica un nivel maxim de uzură.
Toate acestea sunt informații care te ajută să alegi anvelope corespunzătoare mașinii tale, având siguranța că acestea sunt de cea mai bună calitate și că le poți folosi în siguranță.
#
2. Influența dimensiunilor anvelopelor asupra modului conducere
Dimensiunea anvelopelor influențează în mod direct controlul pe care șoferul îl are asupra sistemului de direcție, dar și nivelul de siguranță. Există o influență și asupra confortului, dar aceasta depinde și de suprafața pe care rulează pneurile și modul în care au fost întreținute, indiferent de calitatea lor.
De asemenea, dimensiunile diferă în funcție de sezon, deoarece există nevoi specifice care trebuie îndeplinite în sezonul cald și în cel rece. În mod evident, anvelopele all season vor avea o dimensiune medie, dar există riscul ca cerințele mașinii să nu fie îndeplinite în totalitate. Cu toate acestea, ele pot fi folosite fără nicio problemă în anumite situații. Cel mai important este să știi când îți permit condițiile meteorologice să folosești astfel de cauciucuri.
În același timp, alegerea unor anvelope de anumite dimensiuni depinde și de tipul deREPLACED-HREF-7 pe care îl are un autovehicul, deoarece mărimile celor 2 piese trebuie să corespundă.
Faptul că există modele late și înguste nu înseamnă că unele sunt mai eficiente decât altele. Fiecare tip de anvelopă vine cu anumite beneficii și poate fi folosit în anumite condiții de rulare.
Pentru a evita situații neplăcute, poți apela la unREPLACED-HREF-8 specializat în anvelope, astfel încât să ai garanția că mașina ta este echipată corespunzător și că pneurile sunt montate cu ajutorul unor echipamente profesioniste. Tot aici vei putea primi ajutor în alegerea cauciucurilor potrivite pentru autoturismul tău.
#
2.1 Cum influențează anvelopele late condusul
Anvelopele late sunt foarte apreciate de șoferii care doresc să dea mașinilor un aspect mai dur, iar mulți le aleg pentru impactul estetic. De asemenea, acestea sunt și mai joase față de celelalte și vor apropia mașina de sol, ceea ce poate fi un avantaj, dar și un dezavantaj, în același timp.
Principalele avantaje ale anvelopelor late, pe lângă cel estetic, sunt cele legate de stabilitate și rezistență. Fiind mai joase, acestea coboară centrul de greutate al mașinii, reducând balansul, aspect ce poate fi resimțit în mod deosebit în viraje. În același timp, crește și rezistența la rulare, ceea ce înseamnă că face față mult mai bine unei suprafețe încinse, cum ar fi asfaltul, făcând acest tip de pneuri foarte bun pentru sezonul cald.
Totuși, există și o serie de dezavantaje. Primul ar fi cel de natură economică, deoarece o rezistență la rulare ridicată înseamnă un consum mai mare de combustibil, iar anvelopele late sunt, în general, mai costisitoare decât cele înguste.
Referitor la nivelul de siguranță, utilizarea pneurilor late crește riscul de acvaplanare atunci când se circulă pe o suprafață umedă sau chiar înghețată, cum se întâlnește des în timpul iernii. Se reduce și confortul, deoarece cauciucurile late au nevoie de mai puțin aer decât cele mai înguste.
#
2.2 Cum influențează anvelopele înguste condusul
În ceea ce privește anvelopele înguste, este bine de știut că acestea prezintă plusuri acolo unde cele late au minusuri.
Sunt mai accesibile chiar și atunci când vine vorba de consumul de combustibil. În schimb, acestea oferă un confort sporit la volan, motivul fiind profilul mai înalt care reduce intensitatea impactului cu denivelările care se regăsesc pe suprafața carosabilă.
Specialiștii recomandă folosirea unor anvelope înguste, cu profil înalt, mai ales pe timp de iarnă sau în cazul în care afară este lapoviță. Motivul îl reprezintă faptul că acestea oferă un plus de presiune pe suprafața carosabilă, crescând nivelul de siguranță pe zonele alunecoase.
Este bine de știut că pneurile înguste nu oferă același impact estetic în comparație cu cele mai late.
În mod evident, este important să-ți echipezi mașina cu anvelopele potrivite condițiilor în care conduci, iar aspectul estetic să nu reprezinte una dintre priorități. Ia în considerare zonele în care circuli des cu mașina și sezonul cald sau rece în care te afli.
Consultă manualul autovehiculului înainte de a schimba anvelopele și apelează la specialiști atunci când ai nelămuriri. În felul acesta, reduci la minimum riscul pe care îl presupune alegerea unor pneuri de dimensiuni necorespunzătoare, ce îți poate reduce nivelul de confort și siguranță.
Nu uita că estetica nu este cea mai importantă caracteristică după care trebuie să îți ghidezi alegerea, ci trebuie să te asiguri că orice componentă a mașinii tale este cea potrivită autovehiculului, standardelor actuale și calitatea lor să fie una ridicată, în special când este vorba de anvelope, pentru că acestea sunt piesele ce fac contactul cu solul.
Sursă foto: shutterstock.com