Explozia de cauciuc - Ghid pentru șoferul începător
Obținerea permisului de conducere nu transformă orice șofer într-un expert, ci doar reprezintă o dovadă a deprinderii bazelor minime de cunoștințe ale acestei activități atât de necesare, dar, în același timp, atât de periculoasă. Se spune că un conducător auto devine cu adevărat cunoscător abia după parcurgerea a cel puțin 30.000 de km, perioadă în care trece prin diferite situații, care, rezolvate cu brio, contribuie la sporirea experienței în ce privește siguranța sa și a celorlalți participanți la trafic. Una dintre situațiile de acest gen este explozia de cauciuc, ce poate deveni o reală problemă dacă nu este abordată într-un mod corect.
În articolul de mai jos, vei descoperi câteva informații utile despre cum are loc explozia de cauciuc, care sunt cauzele ei și care sunt pericolele la care se expun conducătorii auto în momentul în care anvelopa explodează în mers. De asemenea, vei afla răspunsurile la unele întrebări pe care ți le-ai pus de nenumărate ori despre acest subiect.
Cuprins:
1. Explozia de cauciuc și cauzele ei
2. Care sunt pericolele la care se expun șoferii când are loc explozia cauciucului în mers
3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre explozia de cauciuc
#
1. Explozia de cauciuc și cauzele ei
Explozia de cauciuc reprezintă pierderea gazului aflat sub presiune în anvelopă într-un mod brusc sau treptat, prin sfâșierea acesteia pe o suprafață mare sau mică. Deși, în ultimul timp, acest tip de incident este din ce în ce mai rar datorită măsurilor luate în domeniul siguranței de către producătorii de anvelope, totuși, nu a dispărut cu totul. Chiar dacă nu este frecvent, poate provoca accidente grave, cu pierderi materiale sau de vieți omenești.
Cauzele exploziei de cauciuc sunt diverse și pot fi menționate următoarele, mai des întâlnite:
- Uzura excesivă a anvelopelor din cauza folosirii acestora mai mult timp decât este recomandat. Prin tocirea căii de rulare, acestea ajung, la un moment dat, să nu mai poată păstra presiunea, ivindu-se, astfel, o spărtură prin care aerul iese foarte rapid din interior;
- Folosirea unei presiuni mai mici sau mai mari decât cea recomandată de către producătorul de pneuri. Presiunea prea mică poate să uzeze mult mai rapid calea de rulare a cauciucului, ceea ce duce la deteriorare lui până sub nivelul de siguranță. Același lucru se întâmplă dacă presiunea depășește maximul recomandat, chiar dacă anvelopele sunt noi și în perioada de garanție;
- Lovirea anvelopelor de obstacole aflate pe șosele (gropi cu margini ascuțite, pietre, lemne) pot duce la producerea unor explozii de cauciuc, fie pe loc, fie mai târziu;
- Folosirea cauciucurilor second-hand. Chiar dacă pare o economie, creșterea pericolului în această privință nu justifică aproape niciodată riscurile la care se expun conducătorii auto.
#
2. Care sunt pericolele la care se expun șoferii când are loc explozia cauciucului în mers
În momentul apariției unei explozii de cauciuc, apare pericolul pierderii controlului automobilului, mai ales dacă acesta se află în trafic la viteză mare, peste 90 km/h. Când are loc un astfel de incident, mașina își pierde stabilitatea și trage în direcția unde a avut loc explozia.
Un alt pericol este reprezentat de zgomotul puternic ce o însoțește, care poate să inducă panica unui șofer începător și să-l determine să reacționeze într-un mod necorespunzător. O altă problemă este reprezentată de bucățile de cauciuc care se desprind și care pot deteriora atât mașina proprie, cât și automobilele aflate în trafic în acel moment.
În concluzie, explozia de cauciuc este un eveniment nedorit de orice conducător auto, atât unul experimentat, cât și un începător. Prin cunoașterea unor reguli de bază, incidentul poate fi rezolvat fără urmări grave pentru cei care participă la trafic în momentul cu pricina. Nu uita că siguranța în trafic este tot ce contează!
#
3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre explozia de cauciuc
Șoferii începători, care doresc să aibă un drum fără incidente, pun întrebări celor mai experimentați sau chiar specialiștilor în domeniu. Cele mai des întâlnite sunt:
Ce cauzează explozia pneurilor?
Există mai multe cauze, cum ar fi lovirea acestora de gropi sau de diverse obiecte, rularea la viteze mai mari decât cele recomandate, mai ales pe fondul unor temperaturi ridicate și pe drum lung, fabricarea defectuoasă a anvelopei, încărcarea mașinii cu o greutate mult prea mare, dar și altele.
Cum se evită explozia de cauciuc?
Explozia de cauciuc se poate evita prin respectarea recomandărilor producătorilor de anvelope și a autorităților române cu rol în siguranța rutieră.
Cum se manifestă o explozie de cauciuc?
Ea se manifestă printr-un zgomot foarte puternic în zona roților, însoțită de pierderea controlului și de tragerea într-o parte a autovehiculului spre direcția părții în care a avut loc explozia.
Ce trebuie făcut dacă are loc o explozie de cauciuc?
Dacă se întâmplă un astfel de eveniment nedorit, atunci recomandarea specialiștilor este păstrarea direcției prin compensarea cu ajutorul volanului, menținerea vitezei inițiale, fără folosirea frânei. După trecerea prin șocul inițial și recuperarea controlului automobilului, se va ridica treptat piciorul de pe accelerație, urmând, după ce viteza a fost redusă considerabil, oprirea pe marginea drumului, într-o zonă sigură, preferabil, prin utilizarea frânei de motor.
surse foto:
shutterstock.com
ro.pinterest.com