Swipe to the left

Importanta anvelopelor si interpretarea codului D.O.T.

Autor: 4 octombrie 2018 30864 Vizualizari

Pentru ca asigura contactul automobilului cu carosabilul, anvelopele au nevoie de o ingrijire corespunzatoare. Chiar daca suntem in cautare de anvelope de vara sau anvelope de iarna ieftine, trebuie sa ne asiguram, in primul rand, ca le folosim pe cele corespunzatoare sezonului si ca gradul de uzura nu este ridicat.

La acest aspect, se mai adauga si faptul ca legislatia rutiera obliga soferii romani sa circule cu anvelopele de iarna in anumite conditii de drum. Din acest motiv, tot mai multi soferi sunt atrasi de vanzatorii de pneuri ieftine, second-hand, si omit cateva aspecte esentiale. Exista chiar cazuri in care soferii nu s-au interesat de anul de fabricatie a cauciucului sau nu au citit codul D.O.T. de pe anvelope.

Este foarte important sa cititi codul D.O.T. de pe cauciucuri inainte de a le achizitiona, deoarece acesta contine informatii despre producatorul pneului, tara de provenienta si data fabricatiei.

Ce trebuie sa stim despre numarul D.O.T de pe anvelope si vechimea acestora?

Codul D.O.T. de pe cauciucuri este o serie de cifre si litere care ofera informatii despre producatorul anvelopei, tara de provenienta a acesteia, precum si data fabricatiei. Acest cod a fost standardizat de Ministerul Transporturilor din S.U.A. (Department of Transportation) si apare pe flancul anvelopei. In acelasi timp, exista multe cazuri in care ultimul grup de cifre (acesta este cel care indica data fabricatiei) se afla doar pe un singur perete al cauciucului.

Conform Asociatiei Germane a Industriei de Cauciuc, Asociatiei Germane a Industriei de Anvelope si Asociatiei Distribuitorilor de Anvelope, cauciucurile sunt considerate noi daca au o vechime mai mica de 5 ani. Cu toate acestea, ele pot fi utilizate, chiar daca au o vechime mare, in cazul in care au avut parte de o intretinere corespunzatoare, indiferent de informatiile de pe codul D.O.T.. In acelasi timp, ele pot prezenta urme premature de uzura in cazul in care au fost folosite excesiv si supuse unui stil de condus agresiv.

In Romania, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Autoritatea Rutiera Romana (ARR) si Regia Autonoma “Registrul Auto Roman” (RAR) nu recomanda soferilor sa foloseasca anvelope de iarna second-hand cu o vechime de 4-5 ani sau care au o inaltime a profilului mai mica de 4 mm.

Cum se citeste codul D.O.T. al anvelopelor?

Codul D.O.T. contine mai multe cifre si litere, avand o anumita semnificatie. Codul incepe chiar cu inscriptia D.O.T., urmata de alte trei serii de caractere.

Astfel, prima serie contine patru caractere, iar primele doua, care apar dupa inscriptia D.O.T., reprezinta tara de fabricatie si numele producatorului. De asemenea, ultimele doua caractere din aceasta serie reprezinta dimensiunea, aceasta fiind standardizata de producator.

A doua serie poate contine trei sau patru si este aleasa tot de producator. In aceasta serie, se prezinta lotul si tipul anvelopei in codul intern.

Asemanator cu a doua serie, cea de-a treia, care este si ultima, contine trei sau patru caractere. Acestea sunt doar cifre care reprezinta data de fabricatie a anvelopei. Primele doua caractere din serie arata saptamana din an in care a fost produsa anvelopa, in timp ce ultimele doua reprezinta anul de fabricatie al acesteia. Este important de mentionat ca, daca anvelopele au fost produse pana in anul 2000, pe flancul acestora apare un cod din trei cifre, ultimul reprezentand anul deceniului respectiv.

Adaugat in: Sfaturi autoStiri