Instalația de răcire a motorului – Ce este și cum funcționează?
Motorul este supus unui proces de supraîncălzire de fiecare dată când este pus în funcțiune. Pentru a evita defectarea pieselor și a automobilului, există o instalație de răcire care intervine în permanență, reglând motorul din punct de vedere termic. Acest sistem conține mai multe elemente care acționează în mod simultan, pentru a controla toată căldura apărută în urma arderii combustibilului.
Cuprins:
1. Care este temperatura optimă a lichidului de răcire?
2. Răcirea motorului – Piese și componente esențiale
#
1. Care este temperatura optimă a lichidului de răcire?
Instalația de răcire reprezintă un sistem important pentru buna funcționare a autoturismului, deoarece are rolul de a menține o temperatură optimă a acestuia. Motorul are nevoie de această reglare termică, întrucât, în interiorul cilindrilor, se poate ajunge la o temperatură de 1800-2000 de grade Celsius, iar acest fapt poate avea un efect negativ asupra pieselor componente. De aceea, sistemul de răcire intervine și reușește să redirecționeze aproximativ 20-30% din căldură, scăzând temperatura totală la aproximativ 90-95 de grade Celsius.
Așadar, această instalație este extrem de utilă pentru că echilibrează orice motor din punct de vedere termic. Ea se bazează pe existența unui lichid de răcire, alcătuit din antigel și apă oxigenată, care are un rol important mai ales în zilele friguroase de iarnă. Un astfel de lichid conține glicoli care ajută la împiedicarea procesului de îngheț până la o temperatură de -35 de grade Celsius. De asemenea, este folositor și împotriva depunerilor de calcar, deoarece are proprietăți de antidepunere, care se luptă cu formațiunile de acest gen. El trebuie înlocuit în mod regulat, iar vasul de expansiune în care acesta se află, trebuie, de asemenea, verificat în permanență – de aceea, este bine să apelezi la specialiști pentru a efectua un control periodic de rutină.
Sistemul de răcire a motorului cu ardere internă, care utilizează un astfel de lichid, este mult mai avantajos decât cel care este răcit prin aer, datorită unor caracteristici semnificative care influențează totul în mod pozitiv, dând dovadă de eficiență. Cu ajutorul acestui circuit eficace al unui motor, au loc o serie de procese utile:
- Răcirea motorului este realizată în mod uniform;
- Piesele sunt mai puțin solicitate termic și, astfel, au o durată de viață mai mare;
- La pornirea vehiculului, motorul se încălzește mai bine și mai rapid;
- Puterea litrică este superioară (5-10%).
#
2. Răcirea motorului – Piese și componente esențiale
Însă, pe lângă funcționalitatea acestui lichid folositor pentru răcirea motorului, există și alte piese auto de bază, care sunt implicate în acest proces complex de menținere a unei temperaturi optime:
- Radiatorul este o componentă esențială care are scopul de a dispersa lichidul supraîncălzit care vine de la motor, pentru a-l expune la aerul din exterior. El este compus din două rezervoare care sunt alcătuite din oțel sau tablă de alamă.
- Ventilatorul preia volumul de aer rece provenit din exterior și îl amplifică pentru a contribui la funcționarea ideală a radiatorului.
- Vasul de expansiune este locul în care stă lichidul de răcire, iar cuvântul expansiune are legătură cu faptul că acesta permite dilatarea antigelului.
- Pompa de apă transferă apa din bazinul inferior al radiatorului către canalele de răcire din blocul motor și asigură circulația lichidului. Ea poate suferi defecțiuni la nivelul curelei de antrenare – în această situație, regimul termic poate fi modificat, ducând, în timp, la o supraîncălzire excesivă.
- Termostatul controlează temperatura, pentru a gestiona și direcționa lichidul de răcire. Acesta se închide și se deschide cu scopul de a păstra indicele termic în valorile normale (90-95 de grade Celsius).
- Termocupla este o piesă care se montează pe radiator și are rolul de a porni electromotorul de răcire. Atunci când sistemul ajunge la temperatura optimă, ea închide circuitul electric care alimentează electroventilatorul.
În concluzie, sistemul de răcire este esențial pentru orice autoturism. Specialiștii recomandă să acorzi o atenție deosebită acestui aspect, fiindcă poate influența randamentul și funcționarea generală a mașinii tale. Dacă vrei să te asiguri că totul este în ordine, încearcă să-ți duci vehicului în service la intervale regulate, pentru a putea supraveghea orice eventuală modificare. De asemenea, nu uita să te informezi în legătură cu aceste detalii utile, deoarece sunt lucruri pe care este bine să le știi în calitate de șofer.
Sursă foto: Pixabay.com