Swipe to the left

Întreținerea anvelopelor - Verificări și practici necesare pentru o mentenanță corespunzătoare

Autor: AUTO SOFT 7 septembrie 2020 426 Vizualizari

Orice defect al unei anvelope - chiar și o simplă pană - poate fi o problemă serioasă, însă acest lucru poate fi evitat cu o întreținere corespunzătoare. Majoritatea defecțiunilor sunt cauzate de sub-inflație, de supraîncărcarea autovehiculului sau de starea drumurilor. Aceste aspecte pot fi însă verificate cu ușurință și remediate, dacă este cazul.

Cuprins

Întreținerea anvelopelor - de ce trebuie verificată presiunea?

Importanța examinării gradului de uzură pentru întreținerea cauciucurilor

Ce efect are supraîncărcarea autovehiculului asupra anvelopelor?

De ce este indicat să eviți drumurile deteriorate și viteza excesivă pentru bunăstarea cauciucurilor?

Întrebări și răspunsuri frecvente despre întreținerea anvelopelor

#

1. Întreținerea anvelopelor - de ce trebuie verificată presiunea?

Cel puțin o dată pe lună, verifică presiunea în pneuri - de preferință când acestea sunt reci sau când au trecut cel puțin 6 ore de la oprirea motorului. Nu încerca să verifici „după ureche” dacă o anvelopă este umflată sau nu, pentru că, dacă nu ești de meserie, nu poți face diferența între un cauciuc umflat corespunzător sau nu - unele arată întotdeauna ca și când ar fi moi, datorită pereților laterali.

Specificațiile din cartea de instrucțiuni a anvelopelor menționează, de obicei, valori mai mici decât presiunea maximă admisă pe peretele lateral al cauciucului, dar acestea sunt particularizate în funcție de fiecare autovehicul în parte și de sarcina nominală, nu de gradul de rezistență a pneului. Deși aceste valori ating de obicei între 32 și 36 psi, este indicat să folosești un manometru care se ridică la cel puțin 60 psi.

Cu cât este mai mare presiunea, cu atât crește și capacitatea anvelopei de transport a sarcinii și gradul de stabilitate și manevrabilitate a autovehiculului. Cu cât pneurile sunt mai apropiate de valoarea maximă recomandată, cu atât marja de siguranță este mai mare pentru toți parametrii de funcționare. O anvelopă normală se dezumflă cu câteva zecimi de metri cubi pe lună, însă, în cazul în care temperaturile scad considerabil, rata de dezumflare va crește.

#

2. Importanța examinării gradului de uzură pentru întreținerea cauciucurilor

Dacă, pe carosabil, dai peste un obstacol rutier, cum ar fi o piatră ascuțită, cu siguranță va trebui să verifici starea cauciucurilor cât mai curând posibil, pentru a evita eventualele daune. Ține cont, însă, că, deși exteriorul arată bine, anvelopa poate fi deteriorată în interior. Astfel, ai putea face brusc o pană. De aceea, este recomandat să duci mașina la un service auto, pentru ca aceasta să poată fi demontată și inspectată în detaliu.

În cazul în care anvelopele sunt vechi, iar presiunea lor nu a fost constant monitorizată, gradul de uzură ar trebui să fie relativ egal pe fiecare parte, iar acest lucru se poate verifica pe martorul de uzură de pe cauciuc.

Problemele de suspensie, asociate cu lipsa unei mentenanțe corespunzătoare, produc, de obicei, un zgâlțâit la viteze mai mici. Verifică dacă există vreo urmă de tăietură pe suprafața anvelopei, care expune și alte componente ale cauciucului - dacă acest aspect se confirmă, este necesară înlocuirea imediată a anvelopelor.

#

3. Ce efect are supraîncărcarea autovehiculului asupra anvelopelor?

Fiecare autoturism are o sarcină sau o greutate desemnată. Acest lucru garantează siguranța pasagerilor și elimină riscul unei defecțiuni a mașinii. Supraîncărcarea autovehiculului afectează direct și anvelopele, pentru că, dacă mașina are o sarcină foarte mare, acest lucru pune multă presiune pe cauciucuri și poate fi un pericol pentru siguranța ta și a celor din jur. Pneurile care susțin o autoturism supraîncărcat sunt mai sensibile la avarii.

În timp ce conduci, temperatura la nivelul cauciucurilor crește considerabil datorită tracțiunii, ceea ce poate provoca daune severe și, deseori, foarte bruște. Înainte de a face o călătorie lungă, inspecția mașinii, precum și reglarea încărcăturii sunt absolut necesare pentru a evita situațiile neplăcute și pentru a ajunge în condiții optime la destinație.

Studiază manualul de instrucțiuni al autovehiculului, pentru a găsi informații specifice despre capacitatea și greutatea acestuia.

#

4. De ce este indicat să eviți drumurile deteriorate și viteza excesivă pentru bunăstarea cauciucurilor?

Terenul stâncos sau accidentat este una dintre principalele cauze ale avariilor anvelopelor. Un astfel de drum sporește nivelul presiunii și al uzurii cauciucurilor, ceea ce poate provoca și o degradare mai rapidă și, astfel, nu vor suporta greutatea mașinii. În cazuri extreme, un teren stâncos poate perfora anvelopa, ceea ce poate afecta controlul autoturismului.

Evitarea unor astfel de șosele se va dovedi a fi benefică pentru șoferi, deoarece nu vor fi nevoiți să își înlocuiască pneurile mai des și vor putea folosi același set pentru o perioadă mult mai lungă de timp.

Monitorizarea vitezei cu care conduci poate, de asemenea, să îți protejeze anvelopele. Ai tendința să accelerezi, în special pe autostrăzi sau pe drumurile mai puțin populate, ceea ce poate afecta foarte mult anvelopele. O viteză excesivă implică frecare și acumulare de căldură în cauciucuri, ceea ce poate spori uzura sau provoca o pană.

Acestea fiind spuse, este foarte important să faci toate aceste verificări pentru întreținerea corespunzătoare a anvelopelor autoturismului tău. Pe lângă siguranța pe care trebuie să o prioritizezi atunci când conduci, există și alți factori de care trebuie să ții cont înainte de a face un drum. Cu o mentenanță corectă și constantă a mașinii tale, vei evita situațiile neplăcute!

Sursa foto: pinterest.com

#

5. Întrebări și răspunsuri frecvente despre întreținerea anvelopelor

  1. Care este cel mai bun tratament pentru întreținerea anvelopelor?
    Pentru întreținerea corespunzătoare a cauciucurilor, este necesară aplicarea unui tratament de protecție, fie un spray pulverizator, fie o soluție concentrată, special concepută pentru acest lucru, care, însă, trebuie diluată în apă, înainte de a fi utilizată.
  2. Cum se protejează cauciucurile atunci când nu sunt folosite?
    Atunci când, de la un sezon la altul, anvelopele nu mai sunt folosite și sunt depozitate, este recomandat ca acestea să fie așezate pe un suport special și să fie protejate cu o husă din polistiren.
  3. Cum se depozitează anvelopele?
    Pentru o depozitare corespunzătoare a cauciucurilor, este recomandat să apelezi la un hotel de anvelope, mai exact la un service auto, care oferă astfel de servicii. Dacă le depozitezi la domiciliu, trebuie să respecți câteva reguli, cea mai importantă fiind aceea că pneurile nu trebuie așezate unul peste altul, pentru că, în timp, se pot deteriora.
Adaugat in: Sfaturi auto