Swipe to the left

Montarea lanțurilor pe anvelope - Ce NU trebuie să uite un șofer prevăzător

Autor: AUTO SOFT 25 martie 2021 2615 Vizualizari

Anotimpul friguros vine cu o mulțime de provocări pentru șoferii amatori și profesioniști din România, una dintre acestea fiind parcurgerea în siguranță a traseului pe drumurile acoperite de zăpadă sau de gheață.

Aproape întotdeauna venirea iernii ia prin surprindere autoritățile și, din această cauză, șoferii sunt nevoiți, de multe ori, să conducă pe drumuri periculoase. Uneori, simpla prezență a anvelopelor de iarnă nu este suficientă, de aceea orice șofer prevăzător ar trebui să aibă în trusa de urgență și un set de lanțuri antiderapante.

În articolul de mai jos vei descoperi cum să alegi lanțurile potrivite pentru cauciucurile mașinii tale și cum să le montezi în cel mai simplu mod, dar și câteva sfaturi utile pentru a circula în siguranță imediat după ce le montezi.

Cuprins:

1. Cum se aleg lanțurile și cum se montează pe anvelope

2. Sfaturi pentru circularea în siguranță după montarea lanțurilor pe anvelope

#

1. Cum se aleg lanțurile și cum se montează pe anvelope

Pe piață există o ofertă bogată în privința lanțurilor antiderapante, ceea ce poate face dificilă alegerea celor potrivite. Dacă se ține cont de câteva sfaturi ale specialiștilor, alegerea produselor optime poate fi făcută de oricine cu multă lejeritate. Criteriile de care trebuie să se țină cont sunt următoarele:

  • Dimensiunea roților trebuie să fie primul criteriu de ținut minte. Dacă lanțurile sunt mai mici decât anvelopa, atunci nu pot fi montate, iar dacă sunt prea mari, pot pune în pericol siguranța automobilului. De regulă, producătorul marchează pe ambalaj tipurile de anvelope pe care pot fi montate lanțurile, așa că trebuie să fie consultate cu atenție instrucțiunile;
  • Materialul din care sunt produse lanțurile pentru anvelope este important. El indică durabilitatea produsului. Aliajele din oțel, cu diferite metale, sunt preferate. Deși prețul lor este mai mare, nu trebuie să fie un criteriu de top în alegerea făcută. Siguranța primează înainte de toate, iar diferențele de preț nu sunt așa mari între produsele ieftine, de calitate îndoielnică, și cele scumpe, dar foarte rezistente;
  • Tipologia nu poate fi uitată. Există două modele principale: tip scăriță și tip romb. Ultimele sunt recomandate, fiind mai durabile, asigură un contact mai bun al anvelopei cu șoseaua și au un efect mai puțin agresiv față de roți și alte piese ale automobilului.

Montarea lanțurilor antiderapante nu este o operațiune complicată, putând fi realizată de orice conducător auto, fără a fi necesară existența unor scule speciale. Producătorul oferă instrucțiuni clare de montaj, care se află în ambalajul kitului și care, urmărite pas cu pas, asigură o operațiune ușoară, rapidă și corectă. Se recomandă ca montarea să fie exersată de câteva ori înainte de plecarea la drum pe timp de iarnă.

Dotarea anvelopelor cu lanțuri antiderapante trebuie făcută doar în cazul în care drumul este acoperit de un strat gros de zăpadă și acestea trebuie să fie păstrate doar cât se circulă în condiții dificile.

#

2. Sfaturi pentru circularea în siguranță după montarea lanțurilor pe anvelope

Specialiștii în siguranța auto vin cu unele recomandări pentru cei care aleg să-și monteze un astfel de dispozitiv de siguranță. În primul rând, nu trebuie ca un autovehicul care are lanțuri de zăpadă să circule cu viteze mari. Viteza optimă este de aproximativ 25 km/h și în niciun caz mai mare de 50 km/h. Precauții trebuie avute și cu privire la acționarea frânei și a direcției, deoarece un autoturism care are lanțuri antiderapante va răspunde în mod diferit la aceste comenzi, față de unul care nu le are.

Conducătorul auto ar fi bine să controleze din când în când starea acestor dispozitive. Motivul este că se poate întâmpla să nu mai stea strâns pe anvelopă și să deterioreze elemente ale caroseriei autovehiculului. Se poate întâmpla ca părți ale dispozitivului să se desprindă și să lovească în mod repetat zone sensibile, pe care le-ar putea deteriora.

În concluzie, lanțurile antiderapante ar trebui să fie prezente în dotarea tuturor automobilelor, pentru că sunt dispozitive esențiale în parcurgerea drumurilor acoperite cu zăpadă abundentă în perfectă siguranță. Șoferii prevăzători, care își dotează mașinile cu aceste accesorii utile sezonului rece, trebuie să cunoască și faptul că pot fi utilizate cu succes pentru a reuși să elibereze automobilele blocate în zăpadă.

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Adaugat in: Sfaturi auto