Swipe to the left

Motorul diesel: cunoașterea sa, avantajele și diferența față de motorul pe benzină

Autor: AUTO SOFT 16 decembrie 2020 8804 Vizualizari

La ora actuală, chiar dacă mașinile electrice au parte de o popularitate din ce în ce mai mare, cele mai folosite rămân autoturismele cu motoare diesel urmate de cele cu motoare pe benzină. Astfel, motorul diesel încă este de mare interes pentru cei mai mulți dintre șoferi și trebuie ca fiecare dintre ei să știe cât mai bine cum funcționează un astfel de motor, dar și care sunt avantajele specifice. În plus, este important pentru șoferi să cunoască deosebirile dintre un motor diesel și unul pe benzină, pentru a înțelege ce tip de motor li se potrivește.

Cuprins

1.Cunoașterea unui motor diesel

1.1 Apariția și dezvoltarea motorului diesel

1.2 Cum funcționează motorul diesel?

2. Avantaje specifice ale unui motor diesel

2.1 Motorul diesel asigură o ardere constantă

2.2 Motorul diesel asigură un consum redus

2.3 Motorul diesel asigură o performanță ridicată

3. Diferența dintre motorul diesel și motorul pe benzină

3.1 Costurile de întreținere ale motorului diesel și ale celui pe benzină

3.2 Performanțele unui motor diesel și ale unui motor pe benzină

3.3Capacitatea de rulare pentru un motor diesel și pentru un motor pe benzină

#

1. Cunoașterea unui motor diesel

Pentru a determina utilitatea și randamentul motorului diesel, orice șofer trebuie să cunoască, în primul rând, câteva elemente de bază despre acesta, la fel cum trebuie cunoscut rolul oricărorREPLACED-HREF-1. Astfel, este important de știut cum a apărut, ce înseamnă diesel, precum și care sunt componentele motorului diesel. În acest fel, se poate înțelege mult mai ușor care sunt principiile de funcționare și cum trebuie tratat acest motor în cazul în care vreodată apare o defecțiune. În plus, există câteva informații pe care nu toți șoferii le cunosc, deoarece nu sunt foarte bine prezentate în timp util, ceea duce la o cunoaștere incompletă a principiilor de funcționare a mașinilor echipate cu motor diesel. Prin urmare, este necesară asimilarea unor informații de bază, dar și un scurt istoric.

#

1.1 Apariția și dezvoltarea motorului diesel

Denumirea de motor diesel vine de la numele de Rudolf Diesel, un inginer german, care a folosit acest nume sfătuit de Martha Diesel, soția sa. În primă instanță, inginerul a dorit să pună bazele unui motor care să funcționeze cu ajutorul mai multor tipuri de combustibil.

Prima apariție publică a motorului diesel a avut loc în anul 1900, atunci când acesta a fost prezentat la World’s Fair.

Până atunci, inginerul german a folosit mai multe tipuri de carburant printre care și praf de cărbune sau ulei vegetal până când s-a ajuns la varianta modernă cunoscută astăzi în toată lumea. Astăzi, motorul diesel face parte din componența celor mai multe autoturisme sau a altor vehicule moderne de diferite tipuri.

#

1.2 Cum funcționează motorul diesel?

Există mai multe tipuri de motoare diesel. Cu toate acestea, cele mai folosite sunt cele care funcționează în 4 timpi. Funcționarea începe cu admisia motorului care presupune o rotație a arborelui cotit de la 0 la 80°, urmată de compresia motorului, moment în care arborele cotit face o rotație de la 180° la 360°. A treia fază este cea de ardere, în care are loc ciclul de rotație de la 360° la 540°, precum și injecția și arderea combustibilului. Ultima fază este evacuarea care presupune rotația până la 720° de la poziția inițială, fază în care sunt emise gazele de ardere.

De asemenea, este foarte important de știut că motoarele diesel folosesc o pompă de combustibil pentru a transfera carburantul. Există 3 tipuri de pompe după cum urmează:

  • Pompa în linie;
  • Pompa cu structură de Dozatoare;
  • Pompe de înaltă presiune;

#

2. Avantaje specifice ale unui motor diesel

Orice fel de motor diesel are o serie de avantaje specifice. Acest lucru nu înseamnă că este mai bun decât un motor pe benzină, ci înseamnă că, din anumite puncte de vedere, este mult mai indicat pentru șoferii care au nevoie să ruleze cu un motor specific.

Avantajele motorului diesel vin ca urmare a faptului că folosesc ca și carburant motorina, care funcționează pe bază de petrol, la fel ca și benzina. În schimb, motorina este carburantul mai greu obținut în urma distilării petrolului, în timp ce benzina este carburantul mai ușor. Dintre cele două tipuri de combustibil, motorina produce mai multă energie, motiv pentru care, în anumite cazuri, un motor diesel este mai avantajos decât unul pe benzină.

#

2.1 Motorul diesel asigură o ardere constantă

Încă din momentul în care este introdus, combustibilul arde în mod constant. Acest lucru asigură un cuplu mai mare la o viteză mai mică și joacă un rol esențial pentru dezvoltarea caracteristicilor care țin de dinamica și de tracțiunea mașinii.

Pe lângă arderea constantă, în cadrul motoarelor diesel se întâlnesc și bujii incandescente alături de injectoare încălzite, ceea ce înseamnă că pot porni fără niciun impediment, chiar dacă este temperatura este scăzută. Prin urmare, motoarele diesel pot fi folosite în condiții de siguranță și pe timp de iarnă, fără a avea nevoie de modificări speciale. Astfel, la trecerea de la un sezon la altul, grija șoferilor trebuie îndreptată mai mult spre schimbareaREPLACED-HREF-2 cu cele de iarnă sau invers.

#

2.2 Motorul diesel asigură un consum redus

Poate cel mai cunoscut avantaj al motoarelor care funcționează pe bază de motorină îl reprezintă faptul că reduc consumul de carburant. În majoritatea cazurilor, se poate observa un consum cu 30% mai mic în cazul motoarelor diesel comparativ cu cel al motoarelor pe benzină. Motivul pentru care acestea sunt mai avantajoase din punct de vedere al consumului îl reprezintă faptul că există o presiune foarte mare în interiorul camerelor de ardere. În plus, la nivel mondial, prețul motorinei este mai mic decât cel al benzinei, ceea ce reprezintă încă un beneficiu financiar pentru șoferii care nu sunt dispuși să investească prea mult în combustibil. Totuși, este bine de știut că prețul motorinei diferă în funcție de furnizor, dar este o regulă generală că benzina este mai scumpă decât motorina.

#

2.3 Motorul diesel asigură o performanță ridicată

În general, performanța pe care o asigură un motor diesel poate fi cu până la 50% mai mare decât cea pe care o oferă un motor pe benzină. Acest aspect se datorează cuplului care generează o putere superioară și poate fi observată atunci când avansarea mașinii este îngreunată din cauze precum urcatul la deal sau tractarea unui alt vehicul. La acestea se mai adaugă și o capacitate de tractare superioară, strict în cazul tractării unui alt vehicul.

Motoarele diesel sunt, de obicei, integrate în mașini de dimensiuni mari tocmai pentru a suplimenta nivelul de putere pe care acestea îl au deja din fabrică. În plus, este nevoie de un motor mare pentru a deplasare chiar și greutatea unui autovehicul mare.

#

3. Diferența dintre motorul diesel și motorul pe benzină

ÎntreREPLACED-HREF-3 există o serie de diferențe. Acest lucru înseamnă că fiecare tip de motor se potrivește anumitor condiții, dar și anumitor șoferi.

Diferențele respective trebuie luate în considerare mai ales atunci când se achiziționează o mașină nouă, deoarece uzura se află la un nivel minim, iar motorul poate fi factorul decisiv. În plus, este bine de știut că, în general, mașinile cu motor diesel sunt mai scumpe decât cele cu motor pe benzină. Totuși, cu o îngrijire atentă, investiția pe termen lung poate fi mai mică în cazul primelor. Astfel, este important pentru șoferi să analizeze cu atenție motoarele și să cunoască principalele diferențe.

#

3.1 Costurile de întreținere ale motorului diesel și ale celui pe benzină

În funcție de tipul de motor, revizia unui autovehicul se face la o anumită perioadă de timp. În cazul motoarelor pe benzină, aceasta poate fi fie o dată pe an, fie la fiecare 10.000 km până la maxim 15.000 de kilometri parcurși.

Motoarele diesel, în schimb, au nevoie de revizie la fiecare 25.000 până la 30.000 de kilometri parcurși sau la perioade ce pot ajunge până la doi ani. În mod evident, fiecare revizie presupune un cost care, de obicei, este același pentru ambele tipuri de motor. În schimb, având în vedere faptul că reviziile unui motor diesel sunt mai rare, aceste cheltuieli apar mai puțin frecvent, iar investițiile generale pentru ceea ce înseamnă întreținere sunt, în mod evident, mai mici.

#

3.2 Performanțele unui motor diesel și ale unui motor pe benzină

Prima diferență între performanțele celor două motoare se vede la pornire. Aici, motorul pe benzină asigură o pornire mult mai rapidă și o putere de accelerare superioară. În schimb, motorul diesel, fiind echipat cu o turbină puternică și datorită faptului că oferă un cuplu mai mare, este mai avantajos pe un traseu mai lung.

#

3.3 Capacitatea de rulare pentru un motor diesel și pentru un motor pe benzină

Faptul că revizia la un motor diesel poate fi făcută după ce parcurge o distanță chiar dublă față de un motor pe benzină reprezintă un avantaj semnificativ pentru primul. Astfel, uzura motorului nu mai reprezintă o grijă așa de mare pentru șoferii care petrec mult timp în spatele volanului.

Concluzii

Prin urmare, cunoașterea tipului de motor este esențială înainte de a alege un anumit autovehicul. Cu toate acestea, trebuie luate în considerare și alte aspecte precum taxele aferente, costul pe rovinietă, impozit sau alte cheltuieli care diferă la cele două tipuri de motoare.

Adaugat in: Sfaturi auto