Swipe to the left

Off road - Ghid pentru începători

Autor: AUTO SOFT 11 septembrie 2020 9148 Vizualizari

Off road-ul poate fi catalogat drept un sport extrem, datorită complexității manevrelor și a riscurilor la care sunt supuși șoferul și pasagerii. Pentru iubitorii de mașini și de senzații tari, poate deveni una dintre cele mai mari pasiuni. Totuși, este important să afli mai multe detalii despre cum și unde poți să practici această activitate și de ce dotări are nevoie autoturismul tău.

Cu toate că o mașină off road este un vehicul de teren, pentru a face cea mai bună alegere pentru tine, trebuie să iei în calcul mai mulți factori: tipul de drum pe care urmează să conduci și modelul și specificațiile vehiculului.

Pe lângă senzațiile extreme pe care ți le oferă această activitate, este și un bun prilej de a petrece timp alături de prieteni sau de familie, în natură. În funcție de gradul de dificultate pe care îl alegi, poți parcurge un traseu în câteva ore sau chiar zile întregi.

Trebuie menționat faptul că, în cazul traseelor foarte lungi, te poți opri pe timp de noapte la popasurile din drum. Off road-ul poate fi practicat și pe drumurile din Carpați, iar varietatea reliefului îți va permite să faci și alte activități, precum canoe, alpinism, cățărări sau rafting.

Cuprins

1. Ce înseamnă off road?

2. Tipuri de cauciucuri și accesorii off road (4x4)

2.1. Anvelope All Terrain

2.2. Anvelope Mud Terrain

2.3. Anvelope Mud Terrain Extrem

2.4. Anvelope de iarnă

2.5. Jante off road

3. Cum alegi autoturismul off road în funcție de nevoile tale?

3.1. Mașini off road

REPLACED-HREF-10

REPLACED-HREF-11

REPLACED-HREF-12

REPLACED-HREF-13

REPLACED-HREF-14

REPLACED-HREF-15

#

1. Ce înseamnă off road?

Off road este o activitate care presupune conducerea unui vehicul pe drumuri aflate în mijlocul naturii sau pe piste neasfaltate, realizate din materiale precum pietriș sau nisip, pe unele cu zăpadă, de-a lungul râului sau pe alte astfel de terenuri.

Mai mult, există și competiții organizate, de orientare în teren accidentat, care constau în parcurgerea de către un echipaj format din pilot și copilot a unor trasee și probe speciale cu mașini 4x4 aferente claselor:

  • Standard - poate participa orice vehicul echipat cu anvelope pentru noroi și dotat cu diferențial;
  • Open - pentru orice mașină care se află într-un stadiu intermediar de echipare;
  • Extrem - cel mai dificil traseu, pe care se pot parcurge 30 km și în 14 ore.

#

2. Tipuri de cauciucuri și accesorii off road (4x4)

Cauciucurile de off road sunt caracterizate prin: banda de rulare lată, flancul lateral foarte înalt, adâncimea mare a canelurilor de suprafață și structura întărită. În prezent, există vehicule moderne, de tip off road, care permit deplasarea pe drumuri accidentate, noroioase, pietroase sau înzăpezite, dar și pe autostradă.

Totuși, este necesar să cunoști foarte bine mașina, pentru a o putea conduce în siguranță. Pentru asta, există mai multe modele de REPLACED-HREF-16 și alte accesorii special concepute pentru vehiculele 4x4. Este important să știi că cele foarte mari sunt eficiente atunci când sunt dezumflate, pentru că sporesc aderența pe teren accidentat.

#

2.1. Anvelope All Terrain

Pentru o mașină care merge 60-70% din timp pe asfalt, iar în rest pe un teren de off road nu foarte accidentat, cauciucurile All Terrain sunt cea mai bună alegere. Sunt diferite de REPLACED-HREF-17, fiind mai robuste și destinate celor care doresc să profite la maximum de vehiculul lor 4x4, fără a face compromisuri.

De asemenea, sunt optimizate pentru a rezista la străpungere sau la tăiere și sunt ideale pentru zonele stâncoase de munte. Sunt o alegere bună pentru un drum uscat, pentru unul cu zăpadă proaspătă, cu gheață sau pentru unul cu noroi, deoarece canelurile din lateral ajută în acest sens, însă sunt destul de instabile pe cele umede.

#

2.2. Anvelope Mud Terrain

Acest tip de anvelope este specific unei mașini care petrece mai mult de 50% din timp pe teren accidentat, nisipos sau înzăpezit și care parcurge trasee mai complexe, fiind un upgrade al celor de tip All Terrain.

Mai mult, oferă o tracțiune cu 8% mai bună pe pietre și pe alte suprafețe alunecoase și un grad ridicat de protecție a peretelui lateral, care este rezistent la zgârieturi, la înțepături și la tăieturi. Durata lor de viață poate ajunge până la 50.000 km.

#

2.3. Anvelope Mud Terrain Extrem

Aceste anvelope trebuie folosite doar pe terenuri speciale de off road. Te poți orienta către pneuri precum Simex, Booger sau Trepador, care sunt recomandate pentru mașini care merg doar pe terenuri accidentate. Mare atenție la carcasa anvelopei și la cum este construită, deoarece există cauciucuri Radial (întărite cu sârmă) și Bias (întărite cu sfoară).

Fii atent și la lățime, la dimensiuni și la ce tip de jantă recomandă producătorul anvelopei să folosești. Dacă vei alege unele foarte mari, trebuie schimbate rapoartele mașinii, pentru ca tracțiunea să poată face față.

#

2.4. Anvelope de iarnă

REPLACED-HREF-18 sunt potrivite pentru toate tipurilor de mașini Acestea au o aderență excelentă și sunt ușor de manevrat în condiții de frig intens. Mai mult, oferă siguranță datorită distanței de frânare, prezintă risc redus de acvaplanare și performează pe drumurile accidentate și neasfaltate.

Dacă ai o mașină de tip SUV, fără dotări 4x4, astfel de pneuri te vor ajuta să mergi pe drumuri de țară, ușor pietruite, însă nu sunt potrivite pentru traseele montane.

#

2.5. Jante off road

Dacă îți dorești un upgrade al mașinii, trebuie să începi cu REPLACED-HREF-19, pentru ca mai apoi să alegi cauciucul de teren potrivit. În funcție de diametrul acestora, de lățimea interioară și de profil, trebuie să știi factorul de echilibru. Pentru o mașină off road, acesta este de obicei 0 sau chiar negativ, deoarece oferă un plus de stabilitate în timpul cățărărilor.

De asemenea, nu trebuie să pleci la drum fără câteva REPLACED-HREF-20 esențiale, cum ar fi sufa de tractare, cârligul pentru ridicarea jantelor în caz de împotmolire și cel pentru remorcare. Pe lângă cele necesare mașinii, trebuie să ai la tine și corturi de camping, saci de dormit și o trusă medicală. Un traseu lung poate fi periculos dacă nu îți iei toate măsurile de protecție.

#

3. Cum alegi autoturismul off road în funcție de nevoile tale?

Indiferent de motivul pentru care vrei să îți achiziționezi un vehicul 4x4, trebuie să știi care sunt nevoile tale și ce tip de mașină îți dorești. Dacă nu ești un împătimit al off road-ului, dar îți place să practici acest sport ocazional, ai nevoie de un autovehicul care să poată fi folosit atât pe asfalt, cât și pe un drum accidentat.

În caz contrar, dacă mersul în expediții este unul dintre hobby-urile tale, trebuie să te orientezi către un vehicul care să îți ofere siguranță, care să fie ușor de condus și care să aibă suficient loc pentru bagaje și pentru pasageri.

#

3.1. Mașini off road

Atunci când îți alegi o mașină de teren, este important să ții cont de bugetul și de preferințele tale. În primul rând, trebuie să te asiguri că mașina este dotată corespunzător pentru acest tip de drum. Atenție la SUV-uri, deoarece foarte multe dintre ele nu sunt făcute pentru off road.

Costurile de întreținere și motorizarea sunt alte aspecte de care trebuie să ții cont. O mașină concepută pentru teren accidentat este mai predispusă la defecțiuni. În cazul în care ai deja una achiziționată și îți dorești să o echipezi în acest sens, ia în calcul cheltuielile aferente.

Evită să cumperi mașini de teren la mâna a doua, cu anvelope care prezintă semne de uzură. Este indicat să găsești un vehicul cu pneuri care să poată rezista încă 2-3 ani de la achiziție.

#

3.2. Motociclete off road

În principal, motocicletele off road sunt concepute pentru competiții de acest gen sau pentru șoferii profesioniști. Dacă ești începător, cel mai bine este să îți achiziționezi un motor mic și ușor.

În ceea ce privește anvelopele pentru motociclete, ține cont de modul în care vei conduce motorul în cauză și cât timp îți dorești ca acestea să reziste. În general, cauciucurile cu vâscozitate mare sunt mai ușor de manevrat, ceea ce îți permite să mergi mai agresiv. Totuși, cele care sunt mai puțin vâscoase au o durată de viață mult mai mare, dar trebuie să renunți la avantajele primului tip de pneuri în favoarea longevității acestuia din urmă.

#

3.3. ATV-uri off road

ATV-ul este un vehicul dedicat aventurii off road, fiind foarte potrivit pentru drumurile de țară, pentru traseele prin pădure și pentru terenurile accidentate. Se poate clasifica în mai multe categorii, în funcție de cine îl conduce, de forma lui și de drumurile pentru care este conceput.

Există multe modele de ATV-uri, de la cele pentru copii (entry-level), până la cele utilitare sau sport, pentru profesioniști. Indiferent de varianta pe care o să o alegi, asigură-te că ai o tracțiune integrală, 4x4, pentru a putea circula fără probleme pe drumurile cu noroi.

#

4. Trasee off road din România

Traseele off road din România au început să fie din ce în ce mai populare și, pentru a le oferi cât mai multe facilități celor pasionați, s-au dezvoltat și nenumărate aplicații și hărți virtuale. Mai mult, pentru fiecare rută vei avea acces la:

  • punctul de plecare și lungimea traseului
  • statisticile drumurilor și dificultatea acestora
  • descrierea detaliată a traseului
  • funcție de navigare, cu opțiune pentru modul nocturn
  • hărți pentru orice traseu off road
  • recomandări și contacte pentru cazări
  • fotografii și detalii ale obiectivelor turistice din apropiere

#

4.1. Trasee ușoare

Green laning este una dintre cele mai ușoare forme de off road și presupune deplasarea pe drumuri forestiere, puțin pietruite sau de pământ. Acest traseu este perfect pentru începători și poate fi parcurs fără probleme de un SUV fără modificări. Vei avea nevoie de tracțiune 4x4 doar în cazul în care drumul este noroios sau înzăpezit.

Cross-country este un traseu lung, care poate dura câteva zile și pe care vei întâlni terenuri nisipoase sau muntoase. Pe majoritatea rutelor de acest tip vei găsi obstacole și, pentru a le trece, ai nevoie de o mașină off road cu un ampatament mare și cu o caroserie cât mai lungă.

Rally raid este o activitate care presupune conducerea pe trasee off road cu viteze foarte mari. Pentru a putea conduce în acest stil, ai nevoie de o mașină modificată, cu suspensii, anvelope și transmisie speciale, care poate depăși chiar 100 km/h.

#

4.2. Trasee grele

Dune-bashing este un traseu destul de rar întâlnit în România, pentru că se practică în zonele cu deșert. În țara noastră, poți găsi un teren potrivit pe coasta litoralului sau în regiunea Măcin, din Dobrogea. Este nevoie de o mașină dotată cu echipament de protectie, iar presiunea din pneuri trebuie redusă, pentru a asigura o tracțiune cât mai mare.

Mudding este un tip de off road extrem de popular în România și presupune parcurgerea traseelor noroioase din zonele de munte sau de câmpie. Pentru un grad cât mai ridicat de siguranță, este nevoie de un șofer cu experiență și de o mașină cu o tracțiune foarte puternică. Un astfel de teren poate deveni extrem de complicat dacă nu ai pregătirea necesară.

#

4.3. Trasee montane

Rock crawling-ul este cea mai dificilă formă de off road, dar și cea mai costisitoare, pentru că este vorba despre un traseu muntos, plin de roci dure. Pentru a-l putea parcurge, trebuie să faci modificări majore la mașină, în ceea ce privește transmisia, anvelopele și suspensia.

RTV Trailing este printre cele mai practicate forme de off road. La această activitate pot participa vehicule înmatriculate, care circulă legal și pe drumurile publice. Pentru acest traseu nu trebuie să faci modificări la mașină, dar este recomandată montarea unui scut de protecție.

Așadar, dacă ești pasionat de off road și îți dorești să experimentezi acest sport extrem, trebuie să iei în calcul foarte multe aspecte. Nevoile tale primare trebuie să fie în concordanță cu vehiculul pe care îl alegi, la fel și bugetul tău. Dacă tocmai ai descoperit lumea off road-ului și ești la început de drum, nu te aventura foarte mult. Pornește de la modelele ușor de manevrat și, cu timpul, vei deveni un adevărat profesionist.

Sursa foto: Shutterstock.com

Adaugat in: Sfaturi auto