Swipe to the left

Pană la mașină: soluții și sfaturi de siguranță

Autor: AUTO SOFT 15 septembrie 2020 583 Vizualizari

Unul dintre cele mai întâlnite incidente atunci când conduci autovehiculul este pana de cauciuc, care poate fi cauzată din mai multe motive, iar de foarte multe ori, vina nu îți aparține. Este de ajuns un cui care nu poate fi observat sau o groapă acoperită cu apă pentru a crea în anvelopă un spațiu, oricât de mic, care să ducă la pierderea presiunii.

În astfel de situații, trebuie să știi care sunt soluțiile adecvate, dar și cum trebuie să reacționezi, astfel încât să nu îți pui în pericol siguranța ta, a celorlalți pasageri ori participanți la trafic. În plus, vei evita defecțiuni ale altor componente, precum janta sau sistemul de direcție.

Cuprins

1. Soluții pentru pana la mașină

1.1 Înlocuirea anvelopei defecte cu roata de rezervă

1.2 Astuparea găurilor

2. Sfaturi de siguranță dacă faci pană la mașină

2.1 Oprește în primul spațiu adecvat pe care îl găsești

2.2 Respectă nivelul de uzură

2.3 Menține controlul mașinii după ce ai făcut pană

#

1. Soluții pentru pana la mașină

Pana de cauciuc este una dintre problemele de care te ivești la nivel teoretic încă de când faci primele lecții pentru obținerea permisului auto. Astfel, soluțiile aplicabile sunt destul de simple, dar este important să știi la care dintre ele să apelezi, în funcție de situația întâmpinată.

Trebuie să fii atent la tipul de pană, dacă aceasta este cauzată de un corp străin sau de o pierdere prelungită de presiune.

#

1.1 Înlocuirea anvelopei defecte cu roata de rezervă

Aceasta este soluția la care trebuie să apelezi în mod obligatoriu atunci când pana este cauzată de un corp străin care pătrunde în anvelopă și provoacă fie o explozie, fie o pierdere rapidă a presiunii. Astfel, aceasta devine ireparabilă și trebuie înlocuită cu roata de rezervă, pentru a-ți permite deplasarea în siguranță până la primul service auto sau vulcanizare pentru a solicita montarea unei roți corespunzătoare.

#

1.2 Astuparea găurilor

Pierderea lentă a presiunii semnifică faptul că poate exista o pană la mașină. De multe ori, aceasta se observă abia atunci când ea scade până la un nivel în care devine vizibilă sau, în mers, atunci când controlul asupra mașinii devine mai dificil.

În acest caz, trebuie să astupi gaura care cauzează această pierdere și să fii atent dacă nivelul de presiune se menține sau nu, pentru a ști dacă anvelopa trebuie înlocuită. Pentru un plus de siguranță, poți folosi un sistem de monitorizare a presiunii în pneuri, cu care vei observa eventualele pierderi de aer.

#

2. Sfaturi de siguranță dacă faci pană la mașină

Modul în care abordezi o pană de cauciuc este esențial pentru siguranța ta, a pasagerilor din mașină, dar și pentru defecțiunile provocate ce pot necesita reparații costisitoare sau doar câteva operațiuni de manoperă de bază. Atitudinea pe care o ai atunci când se întâmplă o astfel de situație reduce la minimum riscul de accident. Prin urmare, este important să ții cont de câteva sfaturi deosebit de importante.

#

2.1 Oprește în primul spațiu adecvat pe care îl găsești

Ca la orice problemă tehnică ce implică siguranța pasagerilor și a participanților la trafic, este obligatoriu să oprești în primul spațiu adecvat, astfel încât să poți verifica problema. Dacă pana este provocată de un corp străin și a dus la pierderea subită a presiunii, oprește pe marginea drumului, într-un loc sigur. În cazul în care are loc o pierdere treptată semnalizată fie prin martorii din bord, fie prin îngreunarea controlului mașinii, poți încerca să mai conduci câțiva kilometri pentru a găsi o vulcanizare, un service sau o benzinărie.

#

2.2 Respectă nivelul de uzură

Atunci când ești nevoit să schimbi anvelopa, asigură-te că ai același nivel de uzură pe aceeași osie și același pneu. Astfel, există posibilitatea ca de foarte multe ori să fi nevoit să schimbi ambele cauciucuri de pe aceeași osie.

#

2.3 Menține controlul mașinii după ce ai făcut pană

Inevitabil, primul instinct pe care îl ai atunci când faci o pană de cauciuc este să oprești mașina. Cu toate acestea, este important să faci acest lucru într-un mod controlat, pentru a evita un viraj brusc. Nu uita si de semnalarea cu triunghiul reflectorizant.

Pana de cauciuc nu este semnul unor abilități reduse de a conduce. Astfel de incidente se pot petrece în mod neașteptat, fără să ai vreo vină, dar este important să știi cum să abordezi această situație pentru a nu pune în pericol siguranța ta și a pasagerilor și pentru a evita daunele costisitoare.

sursa foto: envato.com

Adaugat in: Sfaturi auto