Swipe to the left

Presiunea în pneuri: Care este aceasta și cum știi dacă este corectă?

Autor: AUTO SOFT 1 aprilie 2020 17933 Vizualizari

Întreținerea anvelopelor este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru mașina ta din punct de vedere al siguranței și al costurilor. Cel mai simplu mod de a îngriji roțile este rapid și economic: trebuie să știi care este presiunea corectă a pneurilor.

Conducerea cu anvelope dezumflate este una dintre cele mai mari cauze ale accidentelor rutiere, conform statisticilor, și, neavând suficient aer în pneuri, pot apărea multe alte probleme. Cauciucurile care nu au o presiune corespunzătoare se uzează mai rapid, au o tracțiune slabă și reduc eficiența combustibilului.

În plus, anvelopele umflate excesiv sunt mai susceptibile la deteriorarea provocată de carosabil, iar acest lucru creează, de asemenea, un rulaj mai greoi. O presiune prea mare este la fel de periculoasă, așa că este important să știi care este cea corectă pentru roțile vehiculul tău.

Cuprins

1. Cum se verifică presiunea în anvelope?

2. Care este presiunea corectă în pneuri?

3. De ce scade presiunea în pneuri?

4. Când se recomandă să mărești presiunea în pneuri?

#

1. Cum se verifică presiunea în anvelope?

Este esențial pentru siguranța ta și pentru buna funcționare a anvelopelor să știi cum să verifici presiunea pneurilor.

Există mai multe tipuri de instrumente folosite pentru verificarea presiunii în pneuri:

Manometre tip stilou - Are o tijă asemănătoare cu rigla, care alunecă și iese dintr-un manșon pentru a măsura presiunea aerului.

Manometre de presiune cu glicerină - Prezintă un cadran numerotat cu limbi asemănătoare ceasului.

Manometre digitale - Afișează numerele pe un ecran digital.

Pune manometrul în tija supapei și asigură-te că manometrul este etanșat uniform și ferm pe supapă. Dacă folosești unul de tip stilou, citește numărul de pe indicator. Nu verifica presiunea de mai multe ori, deoarece există riscul de a scoate aerul din pneuri.

Pentru o citire exactă, asigură-te că verifici anvelopele la rece. Temperatura exterioară poate schimba dramatic presiunea în anvelope, așa că fă acest lucru la câteva săptămâni, pentru a observa dacă există o schimbare a performanței cauciucurilor. Acest lucru va ajuta la maximizarea siguranței pe drum. Du-ți mașina la o firmă în care ai încredere pentru o evaluare profesională.

#

2. Care este presiunea corectă în pneuri?

Întrucât menținerea în stare bună a anvelopelor este atât de importantă pentru siguranța ta și pentru performanțele generale ale mașinii, este important să știi ce nivel al aerului în pneului este potrivită pentru vehiculul tău. Acest lucru se măsoară în bari(atm). De obicei, presiunea recomandată variază între 2 și 2,4 bari(atm).

Pentru a afla care ar trebui să fie presiunea în pneuri, caută recomandarea producătorului anvelopelor sau a mașinii tale - care este, de obicei, imprimată pe o etichetă în autovehiculul tău.

În funcție de vehicul, această etichetă poate fi poziționată la marginea ușii, pe lateralul ușii sau în torpedou. Ea va oferi, de obicei, recomandări pentru anvelopele din față și spate, precum și pentru cea de rezervă, și este important să respecți aceste informații.

Roata de rezerva poate pierde și ea din presiune, așa că verifică stadiul ei. Chiar și după ce ai înlocuit pneurile, aceleași recomandări de presiune de pe eticheta mașinii se aplică și la cele noi de aceeași mărime. Dacă sunt mai mari decât modelele de stoc care au venit pe mașină și nu ești sigur de nivelul recomandat, verifică peretele lateral al cauciucului, pentru a găsi nivelul maxim.

Recomandările de presiune se bazează pe citirile luate de pe un manometru de presiune. Verific-o dimineața sau așteaptă cel puțin 2 ore după ce ai condus, pentru că acest lucru oferă suficient timp cauciucului pentru a se răci.

#

3. De ce scade presiunea în pneuri?

Vremea, mai ales toamna și iarna, poate aduce o fluctuație mare între temperaturile din timpul zilei și noaptea. Aceste schimbări de temperatură pot determina ca pneurile să piardă din presiune pe măsură ce aerul din interiorul lor se extinde și se contractă, iar asta poate să apară și pe indicatoarele de pe bordul mașinii tale.

Nu te panica! Nu înseamnă neapărat că anvelopele au o pană. Pe măsură ce nivelurile de temperatură ambientală se schimbă, la fel o face și presiunea aerului din anvelopă.

Este la fel ca atunci când conduci cu viteză mai mare pentru o perioadă îndelungată: cauciucul se încălzește, iar aerul din interior se extinde și crește presiunea. În timpul sezonului de toamnă, cu temperaturi de zi între 10-20 grade, care scad peste noapte la 5 grade, poate fi necesar să verifici mai des aerul în pneuri.

#

4. Când se recomandă să mărești presiunea în pneuri?

Atunci când temperatura exterioară scade sub 7 grade Celsius sau când există condiții meteo nefavorabile, este recomandat să verifici și să suplimentezi presiunea din pneuri, deoarece aerul rece scade din volum. De asemenea, dacă plănuiești să transporți bagaje, materiale, mobilă sau orice trece peste greutatea normală a vehiculului, trebuie să suplimentezi aerul din pneuri pentru a nu risca o aplatizare.

Mai mult decât atât, la drumuri mai lungi și pe autostrăzi este recomandat ca pneurile să fie mai umflate, deoarece tracțiunea va fi mai optimă, cauciucurile nu se vor uza și carburantul nu se va consuma atât de repede.

Cum să menții presiunea corectă a pneurilor

Desigur, cunoașterea presiunii recomandate nu este suficientă. Trebuie să te asiguri că îți verifici anvelopele în mod regulat. Unii experți recomandă să verifici acest lucru fiecare dată înainte să pleci la drum, iar alții spun că o dată pe lună este suficient.

Sistemul TPMS al automobilului, adică sistemul de monitorizare a presiunii în anvelope, măsoară cantitatea de aer din anvelope, pentru a te informa dacă pneurile sunt umflate corespunzător.

Verificarea frecventă a presiunii devine și mai importantă toamna și iarna, când temperaturile exterioare scad și condițiile meteorologice fluctuează, determinând ca pneurile să piardă mai repede aer. În general, anvelopa va câștiga sau va pierde 0,06 bari(atm) pentru fiecare schimbare de temperatură de 10 grade, ceea ce înseamnă că, dacă există o scădere bruscă de 30 de grade, poți pierde 0,2 bari(atm) peste noapte. Dacă anvelopele erau deja dezumflate, acest lucru ar putea provoca deteriorarea lor, probleme de direcție sau chiar o pană.

În concluzie, cunoașterea și menținerea presiunii corecte a aerului este importantă pentru siguranța și longevitatea anvelopelor tale. Nu îți trebuie decât un manometru și câteva minute pentru a face verificarea.

Sursă: pinterest.com

Adaugat in: Sfaturi auto