Roluit jante: ce presupune această procedură și cu ce se deosebește de cea de îndreptare?
Jantele pot fi confecționate fie dintr-un metal de bază, cum este oțelul, fie din aliaj. Astfel, fiecare tip de jantă are proprietăți specifice, care au avantaje și dezavantaje. Prin urmare, nu există o compoziție ideală, ci acest aspect depinde de specificațiile autovehiculului.
Cu toate acestea, faptul că jantele sunt realizate din metal înseamnă că ele sunt predispuse la anumite defecțiuni, dintre care cea mai des întâlnită este deformarea. Pentru a preveni astfel de situații, se apelează la roluirea acestora, o procedură asemănătoare cu cea de îndreptare, dar care se și diferențiază de cea din urmă prin câteva detalii semnificative.
Cuprins
1. Roluit jante - Ce presupune această procedură?
1.1. Ce este roluirea jantelor?
1.2. De ce au jantele nevoie de roluire?
2. Diferența dintre roluitul și îndreptarea jantelor
2.2. De ce este mai avantajos roluitul decât îndreptarea jantelor?
3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre roluitul jantelor
#
1. Roluit jante - Ce presupune această procedură?
AtâtREPLACED-HREF-2, pentru că presupune o manoperă strictă. În plus, se folosesc aparate specifice, care permit o roluire exactă.
Prin urmare, este important să știi ce înseamnă roluirea, care sunt motivele pentru care jantele au nevoie de ea și când este necesară o astfel de intervenție.
#
1.1. Ce este roluirea jantelor?
Roluirea este o procedură prin care jantelor li se redă forma din fabrică, în cazul în care acestea au suferit deformări. Pentru această operațiune, se folosesc echipamente speciale, astfel încât defecțiunile să fie remediate în totalitate. În acest fel, janta își recapătă proprietățile inițiale și poate asigura, în continuare, maximum de siguranță și confort. În funcție de materialul din care este compusă janta, manopera de roluire poate fi mai complexă.
#
1.2. De ce au jantele nevoie de roluire?
În mod evident, motivul principal pentru care jantele au nevoie de roluire este siguranța. De fapt, din aceasta cauză, si mașina are nevoie de o mentenanță corespunzătoare.
În acest caz, siguranța poate fi pusă în pericol dacă jantele suferă deformări, afectând controlul pe care șoferul îl are asupra vehiculului, precum șiREPLACED-HREF-3. Există posibilitatea ca anumite defecțiuni să nu aibă efecte imediate, dar pot deveni periculoase în timp. De asemenea, ca orice defecțiune netratată la momentul potrivit, aceasta poate presupune o reparație mult mai complicată și mai costisitoare.
Pentru a ști dacă janta a suferit sau nu deformări, trebuie doar să o examinezi atent. Totuși, un indiciu clar în acest sens este dat de vibrațiile pe care mașina le are în mers, chiar dacă te deplasezi pe un drum drept și de bună calitate. Astfel, dacă se întâmplă acest lucru, roluirea jantelor trebuie realizată cât mai rapid, pentru a preveni alte probleme mai serioase.
#
2. Diferența dintre roluitul și îndreptarea jantelor
Chiar dacă sunt două proceduri aparent asemănătoare, între roluit și îndreptare există câteva diferențe, ceea ce înseamnă că fiecare poate fi realizată într-un anumit context și în funcție de niște factori.
#
2.1. Ce este îndreptarea?
Îndreptarea este procesul prin care deformările produse pe suprafața jantelor, în timpul rulajului, sunt reparate la un nivel minimal, astfel încât să garanteze, în continuare, siguranța pasagerilor, în deplasare, evitând defecțiunile suplimentare ale altorREPLACED-HREF-4.
#
2.2. De ce este mai avantajos roluitul decât îndreptarea jantelor?
Atât roluitul, cât și îndreptarea jantelor au ca scop principal remedierea deformărilor apărute în timpul rulajului.
Cu toate acestea, spre deosebire de îndreptare, roluitul are rolul de a reda forma inițială a jantelor, respectând detaliile de fabricație, în timp ce îndreptarea este făcută mai mult pentru siguranță.
Ca proceduri efective, roluitul și îndreptarea jantelor se intersectează, având la bază același scop: siguranța autoturismului și, implicit, a pasagerilor. Totuși, și aspectul estetic este extrem de important în industria auto, deoarece aduce mașinii un plus de valoare, prin urmare astfel de intervenții sunt necesare.
surse foto: envato.com, pinterest.com
#
3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre roluitul jantelor
- Ce înseamnă roluit jante?
Roluirea este o procedură prin care jantelor li se redă forma din fabrică, în cazul în care acestea au suferit deformări. În acest fel, janta își recapătă în totalitate proprietățile inițiale și poate asigura, în continuare, maximum de siguranță și confort.
- Care este diferența între roluitul și îndreptarea jantelor?
Îndreptarea jantelor este procesul prin care deformările produse pe suprafața jantelor, în timpul rulajului, sunt reparate la un nivel minimal, în timp ce roluirea presupune redarea formei jantelor, deci implică o reparație mai elaborată.
- Jantele pot fi roluite indiferent de materialele din care sunt confecționate?
Jantele, indiferent că sunt confecționate din tablă sau din aliaj, pot fi roluite. Diferența constă în faptul că defecțiunile celor din tablă sunt remediate prin presiune, cu ajutorul unui aparat special, în timp ce, pentru cele din aliaj, reparația se face prin încălzirea prealabilă a zonei afectate, pentru a deveni mai maleabilă și se finalizează cu ajutorul unei prese hidraulice.