Sablarea jantelor - Ce înseamnă și cum se realizează această operațiune?
În industria auto, metalul este principalul material folosit pentru construcția autovehiculelor, de la piesele exterioare, până la cele care intră în componența motorului. Prin urmare, există riscul ca acestea să se uzeze sau să se degradeze în ritm accelerat din cauza mai multor factori, precum condițiile meteorologice sau modul în care mașina este întreținută.
Din acest motiv, sablarea a devenit una dintre cele mai populare metode de întreținere a metalelor care intră în componența autovehiculelor. Pentru a ști cu exactitate ce înseamnă sablarea, această operațiune poate fi definită ca fiind o tehnică prin care suprafața mașinii, dar și a diferitelor componente ale acesteia, este curățată de diferiți agenți dăunători, precum rugina. Mai mult, ca să eviți astfel de probleme, poți lua în considerare și câteva sfaturi pentru întreținerea mașinii în sezonul rece.
Cel mai solicitat serviciu în acest sens este cel de sablare a jantelor, deoarece acestea sunt cele mai predispuse la degradare și la uzură. De asemenea, există două tipuri de sablare foarte populare printre șoferi, cea abrazivă și cea cu apă, fiecare în parte având nenumărate avantaje.
Cuprins
1.1. Avantajele sablării cu nisip
1.2. Sablarea abrazivă - unde poate fi utilizată?1. Sablarea jantelor cu apă
2.2. Industrii care folosesc metoda sablării cu apă
#
1. Sablarea jantelor cu nisip
Un material de sablare pentru jante foarte popular în industria auto și, mai ales, la service-urile auto este nisipul. Această metodă se mai numește și „sablare abrazivă” tocmai datorită proprietăților specifice ale materiei prime utilizate pentru o astfel de operațiune.
Principalul scop al sablării este de a netezi, de a finisa și de a curăța suprafețe metalice, în mod deosebit diferite tipuri de jante. Metoda este similară cu multe dintre procesele de curățare și constă în propulsarea la viteză mare a particulelor abrazive direct pe suprafața care trebuie curățată.
#
1.1. Avantajele sablării cu nisip
Există o serie de avantaje specifice acestui tip de sablare a jantelor. În primul rând, nu presupune costuri ridicate, fiind cea mai ieftină metodă de curățare, datorită faptului că utilizează nisipul ca materie primă, acesta fiind extrem de accesibil.
Datorită proprietăților abrazive, acest proces are o capacitate ridicată de curățare prin prisma faptului că nisipul are un impact mare asupra suprafețelor pe care este propulsat, deoarece este relativ dur. Acesta este și motivul pentru care poate înlătura depuneri grele, precum coroziunea, rugina sau chiar vopseaua.
De asemenea, sablarea abrazivă se face rapid, iar timpii de curățare pot fi cu până la 70% mai mici decât în cazul altor metode.
#
1.2. Sablarea abrazivă - unde poate fi utilizată?
În afară de industria auto, sablarea abrazivă mai poate fi folosită și pentru alte operațiuni, precum:
- restaurarea de monumente;
- restaurarea construcțiilor industriale sau civile;
- îndepărtarea vopselelor și a graffiti-urilor;
- curățarea construcțiilor metalice.
#
2. Sablarea jantelor cu apă
O altă metodă foarte bună pentru curățarea jantelor este sablarea cu apă, denumită și „hidrosablare”. Această procedură este mult mai rapidă decât sablarea abrazivă, datorită faptului că rezistența la impactul cu suprafața pe care este aplicată, în mod deosebit cu metalul, atunci când este vorba de sablarea jantelor, este redusă.
De asemenea, prin hidrosablare se evită supraîncălzirea suprafețelor metalice, atât atunci REPLACED-HREF-10, cât și atunci când optezi pentru cele din tablă sau de aluminiu. În același timp, sablarea este recomandată și atunci când suprafețele care urmează să fie vopsite trebuie curățate înainte.
#
2.1. Avantajele hidrosablării
Principalul avantaj pe care îl prezintă sablarea cu apă este timpul scurt pe care îl presupune întreaga operațiune. Chiar și așa, rezultatul final depinde de modul în care este realizată procedura. Astfel, este important dacă sablezi jantele la un service auto sau dacă o faci chiar tu.
Mai mult decât atât, este un proces ecologic, care nu afectează mediul înconjurător și, în plus, odată realizată procedura, aceasta are efect pe termen lung, prevenind apariția ruginei în viitorul apropiat, ceea ce înseamnă că suprafața sablată poate fi vopsită după maximum 72 de ore de la momentul în care a fost realizată operațiunea.
#
2.2. Industrii care folosesc metoda sablării cu apă
Având în vedere faptul că presupune utilizarea apei, hidrosablarea este foarte populară în industria navală, unde sunt curățate suprafețe semnificative de metal, iar multe dintre componente stau într-un mediu plin de umezeală.
La această metodă se apelează și în alte domenii industriale, cum ar fi rafinăriile sau transporturile și acest lucru se întâmplă datorită eficienței cu care hidrosablarea curăță diferite suprafețe de rugină sau de vopsea.
Curățarea suprafețelor metalice ale jantelor este principalul motiv pentru care se apelează la sablare. Cu toate acestea, specialiștii țin mereu cont de ceea ce urmează după acest proces, cum ar fi vopsirea, pentru a ști pentru ce tip de sablare să opteze, astfel încât să pregătească suprafețele în mod corespunzător.
Sursa foto: envato.com