Swipe to the left

Teste pentru anvelope de vară – Află care sunt brandurile care au obținut punctaj maxim!

Autor: AUTO SOFT 15 septembrie 2020 1815 Vizualizari

La finalul sezonului de vară, mașina ta sigur “câștigă” câteva sute de kilometri în plus, care se resimt cel mai bine la nivelul anvelopelor. Dacă te gândești să le schimbi, este important să afli care sunt modelele care au trecut testul în ceea ce privește performanța la frânare și la accelerare.

Cuprins

1. Performanța anvelopelor

1.1. Ce sunt anvelopele de înaltă performanță?

1.2. Performanța la frânare și la accelerare

1.3. Ce reprezintă zgomotul produs de anvelope?

2. ADAC - Test comparativ pentru anvelope de vară

2.1. TOP 4 modele 225/40 R 18

2.2. TOP 4 modele 235/55 R 17

#

1. Performanța anvelopelor

Găsirea celor mai bune anvelope de vară poate fi o provocare pentru mulți oameni. Există destul de multă confuzie în ceea ce privește produsele care oferă cea mai bună aderență la viraje sau care au cea mai mare capacitate de accelerare și de frânare.

Anvelopele de vară sunt proiectate pentru agilitate și viteză și au o sensibilitate crescută la frânare, oferind stabilitate atât pe teren uscat, cât și pe unul umed. La fel de important este și zgomotul exterior, precum și rezistența la rulare a cauciucului, care influențează în mod direct consumul de carburant al vehiculului. Acestea sunt cele mai importante caracteristici, de care atât producătorii, cât și cei care testează pneuri țin cont atunci când le evaluează.

#

1.1. Ce sunt anvelopele de înaltă performanță?

Ultimele descoperiri în materie de tehnologie sunt aplicate și în industria anvelopelor, iar brandurile se întrec an de an pentru a lansa modele cât mai fiabile.

Cauciucurile performante sunt realizate din materiale care asigură o aderență sporită indiferent de suprafață, rezistă mai mulți kilometri, scad consumul de carburant și nu fac mult zgomot în timpul mersului. De multe ori, fiabilitatea acestora se observă fie când vremea este nefavorabilă, fie în situațiile în care trebuie să frânezi brusc și ai nevoie de un control desăvârșit asupra mașinii, iar un model de pneuri mai puțin calitativ se va resimți imediat, gradul de manevrabilitate a autoturismului scăzând.

Chiar dacă, în medie, o anvelopă este proiectată să reziste aproximativ 75.000 de kilometri, datorită aderenței sporite pe carosabil, cele performante tind să se uzeze mai repede, însă acest lucru depinde și de stilul de condus, de temperatura exterioară, precum și de reglajele la direcția mașinii.

#

1.2. Performanța la frânare și la accelerare

Dintre toate criteriile de calitate analizate de către centrul de testare ADAC, distanța de frânare este esențială pentru siguranța ta în timpul condusului.

De aceea, specialiștii insistă să verifice spațiul de frânare pe teren uscat de la 100 km/h, la 1 km/h, făcând 5 teste pentru fiecare model de anvelopă. În cazul drumurilor umede, acesta se măsoară de la 80 km/h, la 20 km/h.

În plus, se verifică și comportamentul mașinii la acvaplanarea longitudinală sau laterală - accelerare pe o porțiune de teren acoperită cu 7 mm de apă. O distanță mică de frânare, alături de gradul de manevrabilitate a mașinii în aceste situații, determină calitatea anvelopei.

Anvelopele de vară sunt testate și la viteze maxime, pe circuit închis, pentru a le verifica performanța la accelerare. Un cauciuc bun ajută mașina să se deplaseze mai repede și să consume mai puțin carburant.

#

1.3. Ce reprezintă zgomotul produs de anvelope?

Toate anvelopele fac zgomot într-o oarecare măsură. Acest lucru depinde de cât de bine este izolată mașina, dar și de comportamentul cauciucului pe carosabil.

Pneurile performante sunt mai puțin zgomotoase, datorită materialelor din care sunt fabricate, a designului benzii de rulare și a canelurilor circumferențiale. Totuși, sunetele de aderență la sol sunt inevitabile și nu determină în mod decisiv performanța acestora.

Cu toate acestea, dacă ai dubii cu privire la zgomotul produs de anvelopele mașinii tale, poți apela la un REPLACED-HREF-10 pentru servicii specializate de geometrie sau de echilibrare a roților.

#

2. ADAC - Test comparativ pentru anvelope de vară

Celebra echipă de testare din Germania a testat mai multe modele de anvelope, pentru a le verifica capacitățile. Un calificativ bun, obținut la aceste teste, certifică faptul că pneurile respective garantează o experiență echilibrată de condus, atât pe drumurile uscate, cât și pe cele umede, stabilitate la viraje, dar și un zgomot redus în procesul de rulare.

#

2.1. TOP 4 modele 225/40 R 18

Pentru anvelopele de vară destinate vehiculelor din clasa mijlocie, au fost testate 15 modele, însă doar 4 dintre ele au obținut calificativul “bun” la evaluările ADAC.


  • Continental Premium Contact 6

Au dovedit un grad ridicat de manevrabilitate pe teren umed, în special la frânare, însă și un nivel scăzut de confort și un zgomot puternic.

  • Michelin Pilot Sport 4

Au avut un comportament echilibrat, atât pe teren umed, atât și pe unul uscat și au contribuit la un consum redus de combustibil.

  • Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5

Aceste anvelope s-au dovedit echilibrate, mai ales pe drumurile uscate, motiv pentru care și consumul de combustibil a scăzut.

  • Maxxis Victra Sport 5

S-au comportat foarte bine pe carosabil, atât pe cel umed, cât și pe cel uscat, însă au făcut zgomot la interior și la exterior.

#

2.2. TOP 4 modele 235/55 R 17

Pentru categoria SUV, din gama mijlocie, 12 tipuri de anvelope au fost testate, dintre care 4 au obținut calificativul “bun” la testele comparative.


  • Michelin Primacy 4

Au obținut un punctaj excelent, în special pe terenul umed, dar s-au comportat bine și pe drumurile uscate.

  • Bridgestone Turanza T005

Aceste anvelope s-au dovedit echilibrate, ideale pentru drumurile uscate și pentru cele umede, iar consumul de combustibil a fost unul redus.

  • Maxxis Premitra 5

S-au dovedit eficiente pe terenul umed, dar s-au comportat și mai bine pe un drum uscat.

  • Pirelli Cinturato P7

Aceste cauciucuri au obținut un punctaj bun pe terenul umed și unul foarte echilibrat pe drumurile uscate și au dovedit siguranță sporită la volan. Totuși, au avut și un minus, gradul de uzură fiind unul mai ridicat.

În concluzie, anvelopele de vară de înaltă performanță asigură un grad ridicat de manevrabilitate, atât pe drumurile umede, cât și pe teren uscat și se comportă mai bine decât cele all-season. Deși poți găsi multe modele de astfel de cauciucuri pe piață, există puține care se situează în top, așa cum dovedesc aceste teste comparative, de specialitate. Până la urmă, atunci când alegi un set de pneuri pentru mașina ta, trebuie să iei mereu în calcul siguranța ta și a celorlalți pasageri.

Surse foto: shutterstock.com; freepik.com

Adaugat in: Sfaturi auto