Swipe to the left

Transmisia auto – Ce este și cum te poți asigura de buna funcționare a ei?

Autor: AUTO SOFT 28 septembrie 2020 8417 Vizualizari

Transmisia este un sistem complex care face parte dintre funcțiile principale ale oricărui automobil. Aceasta este formată dintr-o multitudine de componente, care au roluri individuale, dar interconectate în permanență, cu scopul de a face mașina să funcționeze. Fiind un element esențial în structura vehiculului, este important să cunoști câteva detalii tehnice despre fiecare componentă în parte. De asemenea, trebuie să știi ce defecțiuni pot avea loc și cum poți să le previi sau să le reperezi.

Din acest articol vei afla ce este transmisia auto și cum te poți asigura de buna funcționare a ei.

Cuprins

1. Transmisia automobilului – Ce rol are acest sistem?

2. Cum poți prelungi durata de viață a mecanismului de transmisie auto?

#

1. Transmisia automobilului – Ce rol are acest sistem?

Sistemul de transmisie preia impulsul de la motor și îl direcționează către roțile motoare – pentru a se declanșa, este nevoie de o serie de ansambluri secundare, care au o poziție semnificativă în realizarea întregului proces. Din acest sistem fac parte ambreiajul, cutia de viteze, reductorul distribuitor, arborii planetari, diferențialul și 3 tipuri de transmisii (principală, cardanică și finală). Pentru a putea înțelege procedeul în complexitatea lui, este necesar să acorzi o atenție deosebită caracteristicilor pe care le are fiecare element constituent:

  • Ambreiajul

Ambreiajul are rolul de a cupla și decupla motorul de la transmisie, treptat și progresiv. În momentul în care mișcarea de rotație este inițiată, acesta transmite putere mai mare (prin cuplare) sau întrerupe deplasarea (prin decuplare).

Acesta este alcătuit dintr-un disc care este acoperit cu un material – la rândul lui, el se află pe volant. Atunci când asupra ambreiajului este aplicată o forță externă, cele două elemente se vor roti, datorită forței de frecare. Prin acest fenomen, puterea motorului este trimisă, mai departe, sistemului de transmisie.

  • Cutia de viteze

Cutia de viteze oferă indicii despre activitatea sa chiar în numele pe care îl poartă – controlează viteza, dar poate modifica și forța de tracțiune. Aceasta se află în strânsă legătură cu mecanismul ambreiajului, deoarece conține toate treptele necesare rulării progresive a motorului.

  • Reductorul distribuitor

Reductorul distribuitor poate fi găsit doar în structura automobilelor care au punți motoare multiple și care sunt echipate pentru rezistență la drumuri grele. El este un fel de schimbător care are capacitatea de a dubla treptele de viteză ale unui schimbător propriu-zis.

  • Transmisia cardanică și transmisia principală

Transmisia cardanică transmite impulsul motor de la cutia de viteze către transmisia principală, iar aceasta, la rândul ei, preia puterea și o dă mai departe către arborii planetari și către diferențial. Aceștia duc momentul motor către roțile motoare ale autovehiculelor.

  • Transmisia finală

Ea are abilitatea de a mări raportul total de transmitere a puterii motoare, însă poate fi găsită doar la vehicule de capacitate mare, precum camioane sau autobuze.

Așadar, rolul transmisiei este semnificativ în funcționarea și eficiența autovehiculului. Orice mașină se bazează pe un astfel de sistem, ce reprezintă o caracteristică principală, care este, de asemenea, indispensabilă.

#

2. Cum poți prelungi durata de viață a mecanismului de transmisie auto?

Există o mulțime de metode prin care poți preveni degradarea rapidă a sistemului de transmisie – o abordare recomandată este aceea de a proteja, atât cât poți, fiecare element în parte. De exemplu, ai grijă să nu forțezi ambreiajul, utilizându-l în momente inutile, în care ai putea folosi frâna de motor, fără a schimba într-o treaptă inferioară. Bineînțeles, poți avea grijă și de cutia de viteze tot printr-o conduită atentă și responsabilă, care nu trebuie să includă mișcări bruște sau excesive.

Totuși, sunt anumite segmente asupra cărora nu ai control direct – de aceea, este bine să te consulți cu specialiști care îți vor pune la dispoziție o serie de servicii potrivite pentru mașina ta. Doar apelând la un astfel de ajutor, poți afla ce piese auto sunt necesare pentru a-ți întreține vehiculul într-o stare optimă.

În concluzie, transmisia este un fenomen de care trebuie să ții cont atunci când dorești să afli mai multe despre automobilul tău, fiindcă, fără el, acesta nu ar funcționa! Acordă o deosebită atenție tuturor semnalelor pe care ți le dau aceste elemente și, dacă sesizezi eventuale probleme, nu te feri să mergi în ateliere specializate!

Sursă foto:shutterstock.com

Adaugat in: Sfaturi auto