Swipe to the left

Ulei de motor sintetic sau semisintetic - Cum alegi uleiul potrivit pentru motorul automobilului tău?

Autor: AUTO SOFT 7 aprilie 2021 4167 Vizualizari

Uleiul de motor este un lichid extrem de important pentru motoarele cu ardere internă, având roluri esențiale în funcționarea acestora. Printre acestea se numără reducerea frecărilor între piesele de metal ce intră în contact, răcirea unor piese ale motorului, protecția anticorozivă, dar și curățarea lui de anumite resturi metalice. Din acest motiv, trebuie ales un ulei de motor de calitate, potrivit tipului de automobil, care să îndeplinească bine aceste roluri enumerate mai sus.

În articolul de mai jos vei descoperi care sunt tipurile de ulei de motor și câteva criterii de alegere, ținând cont de diferențele existente între uleiului sintetic și cel semisintetic.

Cuprins:

1. Tipuri de ulei de motor: mineral, sintetic sau semisintetic

2. Criterii de alegere a uleiului de motor: sintetic vs semisintetic

#

1. Tipuri de ulei de motor: mineral, sintetic sau semisintetic

În perioada în care au apărut și funcționat diverse mașinării, de la revoluția industrială încoace, s-au folosit trei tipuri de uleiuri, fiecare cu unele avantaje și dezavantaje.

Primul întrebuințat a fost uleiul mineral care, așa cum îi spune numele, este un produs natural, extras din petrol prin anumite procese tehnologice relativ simple. Datorită acestor lucruri, uleiul mineral este foarte ieftin, dar are ca dezavantaj vâscozitatea crescută la temperaturi foarte reduse. Din această cauză, mașinile care folosesc un astfel de ulei pornesc greu iarna, ceea ce a determinat căutarea unei noi soluții.

Un produs mai calitativ a fost uleiul semisintetic, apărut în anii `60, produs prin amestecul uleiului mineral cu alte substanțe distilate în procente diferite (de până la 30%), care asigurau o mai bună calitate și durabilitate. În anii `70 a apărut și uleiul sintetic (Full Sintetic), care a fost realizat în întregime din produse sintetizate.

În prezent uleiul mineral are o folosire redusă, fiind preferat doar în cazul motoarelor care funcționează la turații mici și pentru rodajul mașinilor unde este necesară o vâscozitate crescută. Cele mai folosite sunt uleiurile semisintetice și cele full sintetice, ambele cu unele avantaje, dar și cu neajunsuri importante.

#

2. Criterii de alegere a uleiului de motor: sintetic vs semisintetic

Pentru a face o alegere cât mai corectă în privința uleiului de motor, șoferii trebuie să cunoască, în primul rând, care sunt diferențele între cele două tipuri de ulei.

Prima deosebire evidentă pentru oricine este prețul. Uleiul semisintetic are un preț mai scăzut datorită faptului că nu trece prin așa multe procese industriale, pe când uleiul sintetic este mult mai scump, chiar dublu uneori, fiind industrializat într-un grad mai înalt decât celălalt.

Diferența de preț se vede și în calitatea produsului. Toată lumea recunoaște faptul că uleiul full sintetic are calități mult mai bune cu privire la păstrarea vâscozității și a capacității de ungere într-o perioadă mai lungă de timp.

Mai mult decât atât, acest tip de ulei își păstrează caracteristicile și la temperaturi foarte joase, de sub -20 de grade Celsius sau la temperaturi foarte înalte, de peste +35 de grade Celsius. Datorită acestor caracteristici, uleiul sintetic este preferat de către proprietarii de mașini performante, fie diesel, fie pe benzină, cu motoare foarte puternice, de peste 150 CP.

Uleiul semisintetic, prin faptul că este un amestec de ulei mineral și sintetic, este mai ieftin și are calități relativ bune, în concordanță cu prețul. O mașină obișnuită, condusă într-un mod convențional și îngrijită la timp prin vizitele realizate la mecanicul auto, va funcționa foarte bine cu un astfel de ulei.

În această împrejurare, folosirea unui ulei full sintetic ar reprezenta o investiție mai mare, fără beneficii evidente. O altă împrejurare în care uleiul semisintetic ar fi mai bun decât cel sintetic este în cazul motoarelor cu o uzură accentuată, unde o vâscozitate crescută este de dorit.

Alegerea uleiului potrivit se va face prin punerea în balanță a raportului calitate preț, a tipului de motor ce dotează automobilul și a modului de conducere mai sportiv sau mai puțin sportiv al automobilului. Dacă se ține cont de aceste trei criterii, opțiunea este simplă.

În concluzie, cine vrea să știe care este uleiul cel mai bun, pe care să-l folosească la motorul mașinii personale, trebuie să se informeze cu atenție și să ia în considerare recomandările de mai sus, care coincid cu cele ale specialiștilor.

Surse foto: Shutterstock.com; Pinterest.com