Sfaturi Anvelope
- Verifică presiunea în mod regulat, cel puțin o dată la două săptămâni și numai când anvelopa este rece.
- Dezumflă cauciucurile numai când acestea sunt reci.
- Verifică specificațiile producătorului mașinii în legătură cu presiunile indicate pentru diferite poziții ale anvelopelor și pentru stilul tău de șofat.
- Folosește capace de valvă de tip etanș.
- Pentru rodarea anvelopei, e bine să conduci primii 300 de kilometri cu o viteză moderată. Pentru anvelopele din clasele H/V/W/Y/Z în special, moderează viteza pe primii 100 de kilometri.
- Evită impactul cu bordurile, frecarea de acestea, gropile și alte tipuri de obstacole sau denivelări bruște.
- Verifică periodic echilibrul și geometria roților pentru a evita uzura neuniformă a anvelopelor.
- Evită riscurile datorate uzurii ridicate a pneurilor verificând adâncimea profilului acestora. Menționăm că adâncimea minimă legală a canelurilor este de 1,6 mm. Îți recomandăm totuși o atenție sporită încă de la o adâncime de 2mm vara sau 2.5mm iarna. În niciun caz nu folosi anvelopele după ce au trecut de limita de uzură marcată pe fiecare pneu în parte.
- Pentru o uzură uniformă a anvelopelor e bine să le rotești între ele, fără a le încrucișa.
- În cazul în care constați o uzură neregulată la una din anvelope, înainte să o schimbi trebuie să găsești și să înlături cauza care a generat uzura.
- Dacă înlocuiești doar două anvelope, montează-le pe cele noi pe axul din spate, indiferent dacă mașina are tracțiune pe puntea din față sau pe cea din spate.
- Când folosești anvelopele temporare (de urgență), tine cont de condițiile de folosire menționate în cartea autovehiculului. Poți folosi acea anvelopă până la primul service unde trebuie să o înlocuiești cu o anvelopă normală. Viteza maximă cu care puteți să rulezi cu aceasta anvelopă este de 80 km/h.
- Când schimbi anvelopele de vară cu cele de iarnă trebuie să înlocuiești toate cele 4 pneuri.
- Durata medie de viață a unei anvelope este de 5 ani. Semnele de îmbătrânire sunt crăpăturile ce apar pe flanc sau deformarea carcasei anvelopei.
- Evită supraîncărcarea! Ține cont de indicii de sarcină ai anvelopelor.
- Asigură-te că ai presiunea optimă în anvelope.
- Nu rula cu viteze mai mari decât cele permise de indicele de viteză al anvelopei.
- Nu monta pe mașină anvelope de dimensiuni diferite de cele menționate în talon. Pentru orice modificare de acest gen consulta un specialist.
- Nu folosi camere de aer pentru anvelopele de tip tubeless.
- Nu folosi hidrocarburi pentru curățarea flancurilor anvelopelor.
- Evită folosirea lanțurilor de zăpadă pe șosele neacoperite de zăpadă.